Україна має намір запустити роботу антикорупційного суду до липня 2019 року — меморандум з МВФ

Україна має намір запустити роботу антикорупційного суду до липня 2019 року — меморандум з МВФ

Україна взяла на себе зобов'язання перед МВФ забезпечити прозорий процес відбору кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду і запустити його роботу до кінця червня 2019 року.

Про це йдеться в тексті Меморандуму з Міжнародним валютним фондом про економічну і фінансову політику в рамках нової програми на 2018-2020 роки, повідомляє Інтерфакс.

Також в меморандумі йдеться про зобов'язнання України провести аудит Національного антикорупційного бюро України до липня 2019 року.

"Вкрай важливо, щоб нові антикорупційні інститути — Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Вищий антикорупційний суд — зберегли свою незалежність і добропорядність, щоб забезпечити ефективні і надійні розслідування, звинувачення і судовий розгляд справ про корупції на високому рівні ", — сказано в меморандумі.

Зокрема, українська сторона зобов'язалася запустити в дію Вищий антикорупційний суд і забезпечити прозорий процес відбору кандидатів у цю судову інстанцію.

До кінця квітня 2019 після номінації кандидатів Вищою радою правосуддя, щонайменше 35 антикорупційних суддів будуть призначені в ВАКС.

Що стосується діяльності НАБУ, то згідно з меморандумом, зовнішній аудит НАБУ буде проводитися групою експертів з міжнародним досвідом, а технічне завдання для проведення такого аудиту буде розроблено в консультації з фахівцями МВФ.

У свою чергу Україна взяла на себе зобов'язання забезпечити аудиторів НАБУ достатніми ресурсами для завершення аудиту.

Також в меморандумі зазначається, що до кінця грудня 2018 року Національні агентство з попередження корупції забезпечить НАБУ прямий і безпечний електронний доступ до повних майновим деклараціям всіх осіб, які підпадають до підслідності НАБУ.

У меморандумі передбачається, що Міністерство юстиції України підготує дослідження з юридичних і практичних кроків, які необхідні для передачі Національному антикорупційному бюро України відповідальності за перевірку електронних декларацій майна осіб, які перебувають в підслідність НАБУ.

Нагадаємо, Павло Жебрівський, призначений президентом Петром Порошенком на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро, подав заяву про звільнення.

Як повідомлялося, 12 листопада Вища кваліфікаційна комісія суддів України розпочала кваліфікаційне оцінювання для 270 кандидатів, що претендують на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

Читайте також — Вищий антикорупційний суд України розміщуватиметься в будівлі Науково-дослідного інституту будівельних конструкцій

У межах судової реформи в країні формуються нові суди: Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд та Вищий суд з питань інтелектуальної власності.

Судову реформу запустили у 2016 році схваленням закону про судоустрій і статус суддів, проте спеціальний закон щодо діяльності антикорупційного суду Верховна Рада схвалила лише у червні цього року.