Крикливенко: є сигнали, що переговори у Мінську щодо заручників йдуть дуже тяжко або взагалі не йдуть

 Крикливенко: є сигнали, що переговори у Мінську щодо заручників йдуть дуже тяжко або взагалі не йдуть

Співзасновник Українського інституту з прав людини Богдан Крикливенко вважає, що зміна рівня переговорів щодо в'язнів з окупованих територій Донбасу може свідчити про складність мінського процесу щодо заручників в цілому. Про це він заявив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".
 
Ведучі:
 
Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова
 
"Наразі ми бачимо, що вже тривалий час жодного з наших хлопців не вдається звільнити. На жаль, список імен тільки збільшується. Тому в подальшому видається можливим тільки подальша робота на всіх міжнародних фронтах і заклики до лідерів конкретних держав або міжнародних організацій об’єднуватися, ймовірно, в цілі міжнародні коаліції для того, щоб спільно тиснути на Росію", — зазначив Богдан Крикливенко. 
 
Проте, зауважив він, у Мінську вдалося домовитися про звільнення людей, які перебували у місцях несвободи на Донбасі ще до початку збройного конфлікту. 
 
"Що стосується Мінська, кілька днів тому була інформація, що у Мінську завершились домовленості щодо визволення заручників. Вони набули практичної реалізації щодо повернення конфліктних в’язнів, тобто людей, які потрапили у місця несвободи на території Луганської та Донецької областей до початку окупації цих територій. Важливим є той аспект, що цей процес був заморожений практично на рік. Попередня така передача відбулася в лютому цього року. Майже рік не було кроків у цьому напрямку", — сказав співзасновник Українського інституту з прав людини. 
 
Він звернув увагу, що це питання раніше вирішувалося на рівні Уповноваженого з прав людини і з допомогою міжнародної місії ООН, це питання не виносилось на рівень міжнародних переговорів у Мінську.
 
На його думку,  це може свідчити про складність ведення переговорів щодо звільнення заручників в цілому. 
 
"Минулого тижня Україні вдалося забрати 50 людей з категорії доконфліктних в’язнів. Це гарна новина. Але це не дуже добрий сигнал — те, що раніше вирішувалося на більш простішому рівні, зараз піднялося на рівень мінських переговорів. Це, ймовірно, свідчить, що переговори у Мінську йдуть дуже тяжко або взагалі не йдуть, а стоять на місці. Це наштовхує на думку, що вести переговори все складніше і результативності досягати все тяжче", — зазначив Крикливенко. 
 
За його словами, це може свідчити про те, що представники бойовиків і Росії, які беруть участь у переговорах в Мінську, все менше мають можливість або ж просто не бажають схвалювати рішення щодо звільнення заручників як військових, так і цивільних. 
 
 
Нагадаємо, як повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, на переговорах в Мінську 19 грудня російська сторона вкотре відмовилася від усіх пропозицій української сторони щодо обміну полоненими.
 
Як зазначав правозахисник Борис Захаров, точних даних по кількості українських політичних в'язнів немає, можна говорити про приблизно 600 заручників.
 
27 грудня 2017 року відбувся великий обмін українських військовополонених на бойовиків, що воювали на стороні Л/ДНР. Тоді українська сторона передала бойовикам 233 особи, а забрала 73 людини. 
 
Прослухати повну версію розмови.