Геращенко: Росія в Мінську знову відмовилася від обміну заручниками

Геращенко: Росія в Мінську знову відмовилася від обміну заручниками

На переговорах гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську російська сторона вкотре відмовилася від усіх пропозицій української сторони щодо обміну полоненими.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко у Facebook.

"На жаль, в питанні звільнення заручників і політв’язнів — жодного прогресу, бо на всі наші компромісні пропозиціі отримано відмову. Під час переговорів між рядками читалося, що Росія не готова до жодних конструктивних кроків і компромісів", — сказала Геращенко.

Зокрема, голова делегації Євген Марчук звернувся до ОБСЄ з пропозицією негайно розпочати постійний моніторинг безпекової ситуації в акваторії Керченської протоки, Азовського і Чорного морів. Він нагадав, що мандат СММ ОБСЄ розповсюджується на всю територію України, отже, й на Крим, а також на ділянки українсько-російського кордону і запропонував встановити постійний пункт моніторингу ОБСЄ в Керчі.

"Росіяни поводилися як завжди. Минулого засідання представник Росії у ТКГ Гризлов, щойно ми підняли питання Азова і негайного звільнення моряків, залишив засідання. Цього разу взагалі не приїхав, бо немає що відповідати на очевидні питання. Тому Росія була представлена іншими дипломатами", — повідомила Геращенко.

Нагадаємо, 4 грудня у Мінську під час сотого засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі російська сторона відмовилася від чергової ініціативи України провести звільнення заручників.