Представниця Фонду гарантування вкладів про банкопад: у 2015-2016 роках кожні 10 днів один банк падав

Представниця Фонду гарантування вкладів про банкопад: у 2015-2016 роках кожні 10 днів один банк падав

Директор департаменту управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ольга Білай в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповіла, як працює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та на які кошти можуть розраховувати вкладники.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

 

Як працює фонд?

— Фонд гарантування вкладів фізичних осіб існує вже 20 років, але до 2012 року він існував як організація, яка лише виплачувала гарантовані депозити населенню. Тобто Фонд отримує платежі від діючих банків, коли вони збирають депозити, і якщо банк стає неплатоспроможним, Фонд як страхова організація виплачує гарантовану суму вкладникам. Гарантована сума встановлюється законом про систему гарантування, і вона збільшувалась протягом строку існування фонду. Наразі вона становить 200 тисяч гривень.

Якщо у вас є вклад на якусь суму в діючому банку, який входить в систему гарантування, наприклад, 10 тисяч гривень, якщо банк стає неплатоспроможним, Фонд протягом 30 робочих днів починає виплати, і ви отримаєте всю суму, яка була в банку, а також нараховані відсотки. Якщо сума вкладу більша, ніж 200 тисяч, тоді Фонд гарантування обов’язково виплачує 200 тисяч, а на решту суми вкладник стає кредитором банку, і кредиторські вимоги розподіляються згідно черг. Ця вимога потрапляє у четверту чергу і виплачується за рахунок коштів, які банк отримує від погашення кредитів, або від продажу таких кредитів, або від продажу нерухомості, яка була у банку.

А як у цьому випадку працює момент першочерговості? Майна ж не вистачить на всіх.

— Так. Тому закон передбачає, що всі кредитори вишукуються у чергу. В яку саме чергу, теж передбачено законом. У першу та другу чергу потрапляють борги по заробітній платі та іншій соціальній виплаті. Далі йде гарантована сума, яку Фонд вже виплатив, 200 тисяч, але він буде в третій черзі очікувати погашення. Коли всі кошти вже погашені Фонду, всі ті, які він витратив на виплату гарантованої суми, починається виплата четвертої черги.

Крім того, якщо у вас був вклад, який перевищував 200 тисяч, повідомте в банк також свої платіжні реквізити.

 

Давайте поговоримо про таке явище, як "банкопад". Наскільки наша репутація повернулася, порівняно з 2014 роком, коли луснуло більше 80 банків? Оскільки історія цих банків свідчить про довіру держави, про силу держави, про те, наскільки громадяни довіряють свої кошти.

— Дійсно. Це був безпрецедентний банкопад. До 2012 року виведенням банків з ринку займався Національний банк України. До 2012 року Фондом було виплачено 4 мільярди 400 мільйонів вкладів. А з 2012 року, коли Фонд почав займатися і ліквідацією, в основному в період банкопаду виплачено 88 мільярдів гривень. Тобто в 20 разів більше лише за 2 роки. У 2015-2016 роках Фонд отримував по 33 банки в рік, тобто кожні 10 днів один банк падав. До кризи в 2014 році, в Україні було понад 180 банків, а це дуже велика кількість. Більшість цих банків були малі, не проводили банківського бізнесу як такого, і ми це бачимо зраз з якості активів цих банків.

Банківський бізнес повинен генерувати довіру до банків, а такі банки навпаки руйнують цю довіру.

 

Яка ситуація зараз російськими банками, зокрема банком "ВТБ" в Україні?

— Банк "ВТБ" 27 листопада був визнаний неплатоспроможним національним банком,  і з цієї дати почалися процедури щодо гарантування вкладів. Ми складаємо перелік вкладників і готуємося до виплат. І вже найближчим часом Фонд оголосить про початок виплат гарантованої суми. Ця сума складе загалом близько 1 мільярда гривень.

Активи банку ВТБ дозволять повернути всю цю суму і розпочати повернення депозитів, які перевищують гарантовану суму у 200 тисяч та коштів бізнесу. Тому що банк має достатню кількість нерухомого майна на балансі, колишні застави, колишні приміщення самого банку, має великий корпоративний кредитний портфель. На жаль, боржники, майже 90%, не платять  і не обслуговуються в цьому портфелі. Але ми повідомили ринку, що це вже не є російський банк. І ті, хто не хотів платити Росії, мають пам’ятати, що це вже банк під управлінням української держави.

 

Нагадаємо, 18 грудня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб презентував стан погашення вимог кредиторів, озвучив перші результати співпраці із міжнародними радниками у сфері продажу активів, крім того, підбити підсумки 2018 року та окреслено плани роботи на 2019 рік.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у 2019 році планує завершити ліквідацію понад 40 банків, які були передані в його управління ще у 2014—2016 роки.

Прослухати повну версію розмови.

На фото: Директор департаменту управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ольга Білай, ведучий Дмитро Хоркін та ведуча Тамара Гусейнова