Налагодження економічних контактів сприятиме підтримці України в ООН — експерт

Налагодження економічних контактів сприятиме підтримці України в ООН — експерт

Щоб збільшити кількість країн, які підтримують українські резолюції в ООН, потрібно налагоджувати економічні контакти з державами, що утрималися під час голосування. Таку думку в ефірі Українського радіо висловив в програмі "Сьогодні.Вдень" висловив керівник Центру досліджень проблем Російської федерації Національного інституту стратегічних досліджень Петро Бурковський.
 
“В України є можливості в тих країнах, які утримались, активно дипломатично працювати, насамперед в економічному полі, пропонувати продукцію, яка є затребуваною ними країнами і коли будуть налагоджуватися економічні контакти і зростати товарообіг, то ми для них станемо цікавішими, ніж Росія. Надалі ці країни, оскільки вони будуть бачити у співпраці з Україною більший інтерес, ніж у гіпотетичній співпраці з Росією, ці країни і на міжнародному рівні будуть голосувати за нас”, — переконаний Петро Бурковський.
 
Нагадаємо, 17 грудня генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка засуджує агресію Росії в Азовському та Чорному морях. Генасамблея ООН закликала Росію утриматися від перешкоджання законній реалізації навігаційних прав і свобод України в Чорному і Азовському морях та Керченській протоці, а також засудила будівництво та відкриття Росією в Керченській протоці мосту.
 

Крім того, в ООН засудили утиски Росією комерційних суден і обмеження нею міжнародного судноплавства в Чорному і Азовському морях.

Також міжнародна організація закликала Росію "негайно звільнити українські кораблі так екіпажі".

Резолюцію підтримали 66 країн, але в ООН знайшлися 19 країн, які висловилися проти, а 40 — утрималися під час голосування.

Проти, зокрема, проголосували такі країни: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Куба, КНДР, Іран, Лаос, М’янма, Нікарагуа, Росія, Сербія, Південний Судан, Судан, Сирія, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве.

Слухати повну версію.