Що буде з пенсіями у 2019 році: відповіді експертки

Що буде з пенсіями у 2019 році: відповіді експертки

Провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Національної академії наук України Лідія Ткаченко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" розповіла, як зміняться пенсії у наступному році.
 
Індексація пенсій
 
В березні почнуть виплачуватися підвищені проіндексовані пенсії: на 50% інфляції і на 50% зростання заробітних плат. 
 
Спеціальні категорії пенсій
 
Загалом їх скасовано. Хіба що державні службовці певний час ще будуть виходити, тобто ті люди, які вже мали 10 років державної служби на момент запровадження нового закону про державну службу, вони ще певний час виходити на 80% від заробленої зарплати, але головне, що ці пенсії будуть індексуватися на загальних правилах. Тепер, навіть якщо вони вийдуть на 80% від їхньої зарплати, їх розмір пенсії буде вищий на момент її призначення, але через те, що всі пенсії будуть індексуватися на загальних умовах, то рано чи пізно ця різниця зникне.
 
За статистикою, на 10 працюючих припадає 11 пенсіонерів 
 
В нас дуже багато людей працюють без оформлення трудових відносин, або мінімізують свою офіційну зарплату і, звичайно, в нас загалом досить низький рівень зайнятості, тобто в нас досить велика кількість людей не працюють взагалі.
 
Пенсії для людей, у яких немає трудового стажу
 
Ці люди не зможуть вийти на пенсію навіть за сьогоднішніми правилами в 60 чи 58, як зараз жінки виходять, але після 65 років вони зможуть претендувати на якусь соціальну допомогу — наразі це прожитковий мінімум, або близька до того величина. Таку саму пенсію отримують переважна більшість пенсіонерів — близько половини.
 
Мінімальна пенсія і пенсія для людей, які не працювали, практично однакова. Єдине, що люди, які не мають необхідного стажу для призначення пенсії, вийдуть на пенсію пізніше, тобто період їхнього пенсійного життя буде коротший. 
 
Зазначимо, з 1 грудня підвищено мінімальну пенсію і прожитковий мінімум. Розмір мінімальної пенсії зріс до 1497 грн.
 
У державному бюджеті на 2019 рік передбачено 167,013 млрд грн на виплату пенсій та покриття дефіциту Пенсійного фонду.
 
Слухати повну версію.