Ватикан визнав Єдину помісну православну церкву України та її предстоятеля — Зоря

Ватикан визнав Єдину помісну православну церкву України та її предстоятеля — Зоря

Офіційний портал новин Ватикану 17 грудня повідомив про обрання митрополита Епіфанія предстоятелем Автокефальної української православної церкви та визнав новостворену українську церкву.

Про це повідомив архієпископ Євстратія Зорі у Facebook.

"Фактично це знак того, що відповідно до порядку екуменічного діалогу з православними церквами в силу канонічного визнання Вселенським патріархом Варфоломієм української церкви та її митрополита - ця церква набуває для Ватикану суб‘єктності. Вельми болюча новина для Московської патріархії. І дуже вагома - для католицького і всього християнського світу", — написав він.

Читайте також — Багато священників УПЦ МП на місцях хочуть приєднатися до нової Української церкви

Зоря також зазначив, що  між католицькою церквою і православною церквою відсутня євхаристійна єдність і офіційно католицька церква не здійснює якогось церковного акту визнання нової автокефалії, разом з тим, "фактично поширення цієї офіційної новини є сигналом для всіх, хто ще має сумнів, в тому числі у помісних церквах: дипломатія Вселенського патріархату перемогла московські потуги".

Як повідомлялося, 15 грудня на об’єднавчому соборі архієреї церков обрали Митрополита Єпіфанія предстоятелем Єдиної Помісної Православної Української церкви.

Пізніше президент України Петро Порошенко на прес-конференції заявив, що під час телефонної розмови Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив, що Томос про автокефалію новоствореної Православної церкви України буде вручений 6 січня 2019 року.