Ухвалено резолюцію щодо агресії Росії в Азовському морі — ООН

Ухвалено резолюцію щодо агресії Росії в Азовському морі — ООН

17 грудня генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка засуджує агресію Росії в Азовському та Чорному морях.

Про це повідомляє постійне представництво України при ООН.

"Генеральна асамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію, яка закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність в Чорному і Азовському морях", — йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією представництва, генасамблея ООН закликала Росію утриматися від перешкоджання законній реалізації навігаційних прав і свобод України в Чорному і Азовському морях та Керченській протоці а також засудила будівництво та відкриття Росією в Керченській протоці мосту.

Новини по темі — В резолюції ГА ООН вперше сказано, що РФ порушила Будапештський меморандум

Крім того, в ООН засудили утиски Росією комерційних суден і обмеження нею міжнародного судноплавства в Чорному і Азовському морях.

Також міжнародна організація закликала Росію "негайно звільнити українські кораблі так екіпажі".

Резолюцію підтримали 66 країн, але в ООН знайшлися 19 країн, які висловилися проти, а 40 — утрималися під час голосування.

Проти, зокрема, проголосували такі країни: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Куба, КНДР, Іран, Лаос, М’янма, Нікарагуа, Росія, Сербія, Південний Судан, Судан, Сирія, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве.

Нагадаємо, 25 листопада українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше українських моряків звинуватили у порушенні кордонів Росії і арештували, а згодом відправили до московських СІЗО.

Як повідомлялося, ситуація в Азовському морі постійно загострюється. Росія продовжує посилювати свою присутність на Азовському морі, розташувала природоохоронні підрозділи ФСБ, які продовжують незаконно перевіряти усі кораблі у цій акваторії.

Україна буде наполягати, щоб на січневій сесії ПАРЄ були проведені спеціальні дебати з питання демілітаризації Азова.

У 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. Після цього на частині Донбасу розпочався збройний конфлікт, у причетності до якого звинувачують Росію.