Кожен підприємець може себе перевірити до того, як це зроблять контролюючі органи — Ляпіна

Кожен підприємець може себе перевірити до того, як це зроблять контролюючі органи — Ляпіна

Кожен підприємець може себе перевірити до того, як це зроблять контролюючі органи. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомила Голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна.
 
"Є так звані постанови про так звані ступені ризику. Що це таке? Кожен бізнес по цілій групі критеріїв розсортований на високий, середній і малий ступінь ризику. Малий ступінь — це те, що найменш вірогідно може нанести шкоду чи зробити щось таке, що може викликати потім затрати і так далі. Найвищий ступінь ризику — це ті, що мають високу вірогідність нанесення якихось наслідків і там потрібно вкладати більше коштів, сил і уваги контролюючого органу, щоб не допустити цього. До цього докладається так званий чек-лист, в українській практиці — уніфікований акт. Це перелік питань, які перевіряються. Чому я на цьому наголошую? Кожен бізнес може провести самоперевірку", — зазначила Ляпіна.
 
За її словами, ні поліція, ні прокуратура не мають права проводити перевірки господарської діяльності.
 
"Ані поліція, ані прокуратура не є органами державного нагляду і контролю і не мають права приходити до бізнесу з перевірками. Женіть їх, якщо вони не пред'явили вам відповідне направлення на здійснення процесуальних дій, тому що і поліція, і прокуратура — це органи слідства і вони ведуть виключно процесуальні заходи, якщо не відкрита кримінальна справа і ваш магазин проходить в якійсь мірі і вони не досліджують якісь-там обставини цієї кримінальної справи, то ніякого контролю ні поліція, ні прокуратура здійснювати за господарською діяльністю не можуть", — повідомила Ляпіна.
 
Нагадаємо, 1 січня закінчується накладений урядом мораторій на перевірки бізнесу. 
 
Слухати повну версію.