Розкрито докази втручання Росії у вибори США — Washington Post

Розкрито докази втручання Росії у вибори США — Washington Post

The Washington Post опубліковала нові докази втручання Росії у вибори президента Сполучених Штатів в 2016 році.

Як повідомляється, розслідування на замовлення комітету з розвідки сенату США проводили Оксфордський університет і аналітики компанії Graphika.

"Копія документа має бути офіційно опублікована на цьому тижні. Там містяться факти розрахунку рублями за підтримку Дональда Трампа у соцмережах, а також використання номерів телефонів російських мобільних операторів", — йдеться у повідомленні.

Крім того, в логах комп'ютерів також були знайдені IP-адреси, зареєстровані в Санкт-Петербурзі, де базується російське Агентство інтернет-досліджень, так звана "фабрика тролів". За інформацією авторів дослідження, це прямі докази втручання Росії у вибори в США.

Дані для аналізу дослідники отримали від компаній Facebook, Twitter і Google. Вони охоплюють період до середини 2017 року, коли власні розслідування діяльності російських ботів почали самі інтернет-гіганти. Також аналізувались дані, передані комітетом з розвідки палати представників США. Автори документа не стали вивчати ймовірний вплив Росії на останні політичні події в США і листопадові проміжні вибори.

"Всі повідомлення в соцмережах були явно створені в інтересах республіканської партії і особливо Дональда Трампа. Трамп найчастіше згадується в інформаційних кампаніях, націлених на електорат консервативних і правих поглядів, і ці повідомлення спонукали групи виборців підтримати його. Для основних груп виборців, які могли представляти загрозу для Трампа, були підготовлені інші повідомлення, за допомогою яких їх намагалися заплутати, відвернути і, в кінцевому рахунку, відмовити від голосування", — йдеться у тексті доповіді.

Нагадаємо, російські тролі прагнули впливу і на канадських виборців.

Як повідомлялося, на початку року Twitter заблокував понад мільйон акаунтів за пропаганду тероризму, а соціальна мережа Facebook заблокувала понад 270 сторінок російського Агентства досліджень інтернету (IRA)  так званої "фабрики тролів".