Додаткові нарахування за газ є незаконними —Олексій Хабатюк

Додаткові нарахування за газ є незаконними —Олексій Хабатюк

Донарахування споживачам за спожитий раніше газ є незаконними. Про це заявив заступник начальника департаменту енергоефективності "НАК Нафтогаз України" Олексій Хабатюк в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус".

“Ці додаткові нарахування є незаконними. Сплачувати необхідно лише ті обсяги, які сам споживач вважає обґрунтованими. Зокрема, що стосується застосування коефіцієнтів, якщо споживач по лічильнику бачить 100 кубометрів газу, які він спожив, то саме за ці 100 кубометрів він і має сплатити. Якщо там стояв коефіцієнт, наприклад, 1,03 і йому нарахували додаткових 3 кубометри, ці 3 кубометри він сплачувати не має”, — зазначив Олексій Хабатюк.

За його словами, облгази не мають права вимагати від населення доплат за попередні роки.

“За попередні періоди, тобто до листопада, жодних нарахувань за попередні 3 роки споживачам не може бути виставлено тому що це не їх вина, що урядом було прийнято незаконні постанови, які було визнано судами нечинними”,— повідомив він.

Нагадаємо, в листопаді більшість побутових споживачів України отримали від своїх постачальників газу (газзбутів) платіжки з донарахуваннями за жовтень та попередженням про донарахування за три попередніх роки зі значними сумами. Їх причиною газзбути вказали «приведення обсягу газу до еталонних умов вимірювання», начебто на вимогу Нафтогазу.

У свою чергу в “Нафтогазі”6 грудня заявили, що облгази і газзбути групи дезінформують споживачів у квитанціях за оплату газу.

НКРЕКП відреагувала на порушення та постановою від 23 листопада заборонила такі донарахування.

12 грудня Кабінет Міністрів схвалив рішення перевірити всі облгази в країні. Причиною перевірок в уряді називають "нарахування облгазами додаткових платежів" за спожитий населенням газ.

Слухати повну версію.