Екоактивістка розповіла, як можна зменшити кількість сміття у житті

Екоактивістка розповіла, як можна зменшити кількість сміття у житті

Екоактивістка, авторка блогу “Життя без сміття” Тетяна Євлоєва розповіла, як можна зменшити кількість сміття у житті. В ефірі Українського радіо в програмі "В мережі" вона прокоментувала, як прийшла до рішення жити без сміття.

Ведуча:

Олена Бадюк

Як Ви до цього дійшли?

— Після півтора року детоксикації дому, я дійшла до того, що сміття нашої родини, яка складається з двох осіб і кота, за рік цілком вмістилося в літрову баночку. Але до цього ми скорочували сміття, позбувалися того, що вже понатягали додому  і мусили його утилізувати до того, як приносили нове.

Настільки легко Вам було прийти до такого способу життя?

— Насправді це було досить легко. Наприклад, коли я йду за покупками, я купую товари без пакування.

А від чого довелося відмовитись, без чого Ви своє життя не могли уявляти? Були такі речі?

— Не те, щоб довелося відмовитись, просто я проаналізувала, які товари ми споживаємо постійно,чи це дійсно наша потреба, а які товари ми купуємо, бо їх купують всі.

Яким чином ви зважуєте овочі та фрукти в супермаркетах?

— Я приходжу зі своїми багаторазовими торбинками. Вони зроблені з легкої тканини, і важать 8 грамів. На овочах та фруктах їх не завжди тарують, а ось на горішках або сухофруктах — так. В інших випадках, я клею наліпки з ціною безпосередньо на товари.

Від яких речей дуже легко можна відмовитись? На що їх можна замінити?

— Я б радила не брати все і не робити все одразу. Розпочніть з торби для покупок. Я користуюсь авоськами. Вони безрозмірні, гарно розтягуються. Також користуйтесь багаторазовим горнятком для кави. Навчайтесь відмовлятись від соломинок в напоях, а також від пакетиків чаю.  З часом спробуйте багаторазові торбинки для дрібних покупок. Або судочки або банки для вологих продуктів.

Прослухати повну версію розмови.