Експертка з гендерних питань Кобелянська: дискримінація за якоюсь однією ознакою завжди тягне за собою іншу

Експертка з гендерних питань Кобелянська: дискримінація за якоюсь однією ознакою завжди тягне за собою іншу

Чому президент України Петро Порошенко публічно підтримує боротьбу за рівність прав жінок і чоловіків, а секретар РНБО Олександр Турчинов пише статтю про небезпеку гендерної політики? Державну політику у сфері гендерної рівності обговорили в ефірі радіо "Культура" в програмі "Права людини понад усе" з координаторкою громадської ради з гендерних питань Міжфракційного Об'єднання "Рівні можливості" Ларисою Кобелянською.

Ведуча:

Ірина Славінська

"З того часу, коли сам понятійний апарат всього того, що створює такий важливий напрям політики як гендерна політика почав вживатися, почалися спекуляції, почали з'являтися страхи від необізнаності, бо комусь було вигідно нажахати наше суспільство таким невідомим чудовиськом як гендер. Хтось навпаки в ньому бачив можливості демократичного розвитку. Доки все це не виходить за межі якихось теоретичних дискусій, це не так страшно для суспільства. А от коли це стає змаганням за вибір держави того чи іншого розвитку, коли це стає загрозою для безпеки держави, тому що зазіхає на конституційні права людей, тут стає не до жартів", — заявила Кобелянська.

Координаторка громадської ради з гендерних питань переконана, що маніпуляції, до яких вдаються представники антигендерних рухів, живляться не лише з українських джерел, а й з російських, бо в багатьох позиціях буквально повторюють тези, що нібито захищають сімейні цінності, в тому числі посилаються на Конституцію. 

"Конституція України гарантує відокремлення церкви від держави. Позицією держави є захищати людину, її права честь і гідність. Тоді, коли на церкву посилаються як на єдиний уповноважений "орган моралі", це викликає дуже великий сумнів", — дадала Кобелянська.

Також Лариса Кобелянська зауважує, що зараз агресія в суспільстві дуже наростає. 

"Дискримінація завжди є мультискримінацією, бо дискримінація за якоюсь однією ознакою завжди тягне за собою іншу. Хочу сказати, що літніх жінок, наприклад, дискримінують більше, ніж літніх чоловіків. Таких же літніх жінок, які живуть в селах, дискримінують більше ніж тих, які живуть у містах. Часом люди, щодо яких здійснюють дискримінацію, цього не усвідомлюють або усвідомлюють це як наслідки, але не вбачають в цьому системності", — повідомила Кобелянська.

Крім того, координаторка громадської ради згадала про Український жіночий конгрес, який відбувся 7-8 грудня. 

"На ньому було два президенти: президент України Петро Порошенко та президентка Литви Даля Грибаускайте. В неї була була дуже надихаюча і мотиваційна промова для українських жінок. Цього року ми почули стільки стверджувальноих і позитивних речей, які утверджують, що Україна рухається правильно і що в нас є прогрес. Наприклад, директорка Національного демократичного інституту в Україні представляла дослідження, в якому були помітні прогресивні речі щодо сприйняття жінок в політиці, готовності суспільства голосувати за більшу кількість жінок в політиці тощо", — зауважила Кобелянська.

Лариса Кобелянська наголосила, що президент дав такі сильні сигнали, які були надзавданням і з його вуст було почуто, що Україна має ратифікувати Стамбульську конвенцію, навколо якої є багато обурень й тепер хочеться подивитися на той парламент, який не буде підтримувати її ратифікації.

"Сам принцип забезпечнння рівності відкриває шлях до рівних можливостей чоловікам і жінкам. Забезпечення рівних прав не завжди є тотожним рівним можливостям, тому приймаються закони, які розширюють можливості тої чи іншої статі. Вигодою цього є можливість прийняття рішень всім членам суспільства. Історично, жінки набули право на отримання освіти лише в кінці 19 століття, а завдяки фемінізму, світ має таку перевагу, як освіта для жінок. Нам потрібно досягнути розвитку європейських країн в цьому векторі", — сказала Кобелянська.

Координаторка громадської ради з гендерних питань повідомила, що роль гендерної політики для армії теж є надзвичайно важливою і обговорюваною.

"Президент у вересні підписав закон, який прийнятий і проголосований Верховною Радою, про рівність жінок і чоловіків при несенні військової служби. Сьогодні понад 20 тисяч жінок служить в армії і лише 3 тисячі з них є на офіцерських посадах. Жінкам був обмежений доступ для отримання військової освіти, тому що існує багато суспільних упереджень щодо цього. Але на сьогоднішній день, якщо порівнювати з минулими роками, в нас є багато жінок, які приймають рішення у військовій сфері", — розповіла Кобелянська.

За словами Лариси Кобелянської, це заспокоює світ і якщо жінка обіймає найвищі посади у війську, це гарантує мирне розв'язання дуже багатьох конфліктів.

"Наше покоління за певних зусиль зможе себе вважати тим, яке живе у суспільстві рівних можливостей. Все залежить від кожного з нас та від будування розуміння таких цінностей як рівність у власних родинах", — додала Кобелянська.

Нагадаємо, що Олександр Турчинов опублікував статтю 11 грудня, в якій він виступив проти посилення гендерної політики в українському законодавстві.

Прослухати детальніше можете за посиланням

На фото Лариса Кобелянська