Асоціація рибалок: ніхто не може гарантувати безпеку вилову риби в Азовському морі

Асоціація рибалок: ніхто не може гарантувати безпеку вилову риби в Азовському морі

Ніхто не може гарантувати безпеку вилову риби в Азовському морі, переконанийголова Всеукраїнської громадської організації "Асоціація рибалок України" Олександр Чистяков. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері".

Ведучі:

Олена Зелінченко, Юрій Табаченко

"Вилов риби в Азовському морі забезпечує 47% всього вилову. Він регулюється і здійснюється на основі договору між Україною та Росією з питань рибальства. Також щорічно збирається українсько-російська комісія щодо розподілу квот на вилов риби. Вона визначає, скільки видів риби можна виловити в Азовському морі, якими засобами це здійснювати", — зазначив Олександр Чистяков.

Він також додав, що "цього року ця комісія мала зібратися в Києві. Вона зібралася, але у зв’язку з політичною ситуацією, що склалася в Азовському морі, вона була зірвана".

"Тепер, ймовірно, Росія та Україна без цього протоколу мають визначити розмір вилову та квадрати, в межах яких можна ловити рибу. Але за цим проколом Україна могла ловити рибу по свій акваторії Азовського моря, але зараз, у зв’язку з загострення політичної ситуації, ніхто не зможе гарантувати безпечність вилову на цих ділянках", — зауважив Чистяков.

Нагадаємо, українські рибалки з наступного року не зможуть здійснювати діяльність в Азовському морі без протоколу українсько-російської комісії з питань рибальства щодо розподілу квот на вилов риби на 2019 рік.

Попередньо, 25 листопада у районі Керченської протоки прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили також відкрили вогонь, внаслідок чого шестеро українських військових зазнали поранень. Кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" з екіпажами були доставлені в Керч.

За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.

30 листопада всіх українських моряків, заарештованих київським районним судом окупованого Сімферополя, відправили до Москви.

Прослухати повну версію розмови.