Психолог про виховання успішних дітей: вони повинні робити вибір самостійно

Психолог про виховання успішних дітей: вони повинні робити вибір самостійно

Сімейний, дитячий і спортивний психолог, директор Психологічного тренінгового центру UNITY Юлія Каргіна розповіла, як покращити взаємини батьків і дітей. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" вона розповіла, як виховати успішну дитину, наголошуючи, що потрібно давати дитині можливість робити вибір і вірити в неї.

 Ведучий:

Роман Коляда

Взаємини батьків і дітей. На якому етапі людина, і чи повинна вона взагалі, починати вибудовувати ці взаємини? Чи можна довірить інстинкту, можна довіритись природі і взагалі не зважати на те, що кажуть психологи?

Я думаю, що найкращі вчителі для своїх дітей — це батьки. Якщо вони з'являються в певній родині, то вони з’являються там невипадково. І є якась місія, яку ми як батьки повинні виконати щодо своєї дитини. Але це чи робити, мабуть, потрібно відразу, як дитина народилась. Становлення особистості починається з трьохмісячного віку.

Насправді все дуже індивідуально, але є загальні поради. І в першу чергу потрібно змінюватись батькам.

Якщо раптом ніколи не зважав, а потім бачиш, що є проблема, є дискомунікація, чи є якесь місце, з якого гарантовано можна безпечно почати відновлювати цей зв'язок?

— Немає такого місця, звідки потрібно починати. Немає моменту, що запізно чи зарано. Є момент, коли ви зрозуміли чи почули проблему і почали робити.

Останнім часом слово "успіх" дуже сильно втрутилося у атмосферу дитинства, атмосферу сім’ї, того, крізь призму чого батьки дивляться на свою дитину. Це взагалі фатум? Це сприймати як драму? Чи просто історично так склалося та й Бог з ним?

— Мабуть, як драму сприймати не треба. Всі батьки хочуть, щоб їхні діти були здоровими, щасливими і обов’язково успішними в тому, що вибрали батьки, наприклад, успішним футболістом чи гімнастом, не питаючи про це дитину. Я думаю, треба прийти до того, щоб дитина сама все ж таки вибрала, ким вона хоче бути. Тоді не буде проблем цього переломного моменту, де ми говоримо про успішність і щасливу дитину.

Коли вона говорить про те, що їй подобається, вона відчуває себе щасливою. Часто буває, що батьки хочуть реалізувати свої нездійсненні мрії через дитину або навпаки: якщо в них не вийшло, то і дитина не має це починати робити. Ми повинні привести дитину в гурток, щоб вона сама прийняла певне рішення щодо того, як вона себе відчуває.

Батьки мають поставити перед собою питання: чи я хочу, щоб дитина була успішна, але мене ненавиділа все життя, або я хочу, щоб вона була щасливою і зробила свій вибір. Це можна поєднати в тому, щоб не нав’язувати свою власну думку, а давати дитині вибір і вірити в те, що дитина має необмежений талант.

Якщо ми говоримо про спорт, то часто запорукою високих досягнень є ранній початок. Як дитина, наприклад, у віці трьох років може сама обирати?

— Тут потрібно розуміти, що у спортсменів є певні психологічні особливості. І сказати, що дитина буде відомим футболістом чи найкращою гімнасткою у світі, коли їй 3-4 роки, ми не можемо. Тому що дитина психологічно не сформована, щоб зробити внутрішній вибір чи витримати фізичне навантаження. Правильним буде рішення привести дитину до спорту у віці 7 років.

Прослухати повну версію розмови.

На фото: психолог Юлія Каргіна