Об'єднавчий собор має не лише церковний вимір, а й суспільний — архімандрит Говорун

Об'єднавчий собор має не лише церковний вимір, а й суспільний — архімандрит Говорун

Процедурні процеси на Об’єднавчому Соборі покажуть, наскільки якісними будуть перетворення в українському православ’ї, переконаний професор Університету Лойола Мерімаунт у Лос-Анджелесі, архімандрит Кирило Говорун. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" професор Університету Лойола Мерімаунт у Лос-Анджелесі, архімандрит Кирило Говорун та доктор богословських наук Дмитро Степовик обговорили очікування від Об’єднавчого Собору та можливі перетворення в українському православ’ї.

Ведучий:

Роман Коляда

З якими почуттями Ви очікуєте на завтрашній день?

Дмитро Степовик: З оптимізмом, як кожний християнин. Ми знаємо, що до Київського патріархату на Великдень приходять близько 15 мільйонів вірян з впевненістю, що паска буде посвячено. Так само і ми, за аналогією, йдемо на цей Собор з впевненістю, що він закінчиться великим позитивом. Тому що за ним стоїть правда, а за правдою стоїть Бог.

Кирило Говорун: Моє відчуття — це радше відчуття надії, сподівання, що все буде добре, що все завершиться позитивними рішеннями і для української церкви, і для українського суспільства, оскільки цей Собор має не лише церковний вимір, а й суспільний. Собор має підтвердити, що церковний розкол в Україні подолано. З іншого боку, ми з увагою будемо дивитися за процесом обрання нового предстоятеля, за процесом ухвалення статуту нової церкви, оскільки від цього буде залежати якість українського православ’я на наступному етапі.  

Якої якості хотілося б? Чого ви очікуєте від результатів завтрашнього Собору? Чи відразу стане всім легко? Чи стане зрозуміло, якою є новопостала церква? Як швидко суспільство призвичаїться до нових реалій?

Дмитро Степовик: Життя християн — це боротьба. Тому ми багато чого очікуємо. Результатів буде багато. По-перше, об’єднання українського православ’я не значить, що відразу всі погодяться, тому що ми знаємо і бачимо, які колосальні палиці у колеса ставиться ззовні і зсередини для цього Собору. Але правда Божа є понад усі людські гріховні бажання перешкодити цьому і залишити Україну у рабстві у Московської імперії.

Цього вже ніколи не буде. Вже зроблено такі кроки, що назад повороту немає. Тому я очікую найкращі результати, але після цього буде довга і напружена боротьба, і якщо ми всі, миряни, священицтво, єпископат, проявимо християнську терпимість і будемо працювати не тільки задля своїх корпоративних інтересів, які склалися у кожній з трьох гілок православного християнства, то ми дійдемо до перемоги.

У будь-якому статусі Собор має прийняти доленосне рішення. І у всіх мирян, священиків, архієреїв, якщо вони там будуть, є християнська совість, і якщо вони будуть по цій совісті іти і брати участь у цій соборності, і не принесуть з собою частинку зла, то всі проблеми будуть вирішені.

Отче Кириле, яка ваша думка? Важко назвати Об’єднавчий Собор фінішем. Це швидше якась велика проміжна відправна точка в процесі об’єднання православ’я.

Кирило Говорун: Це лише початок. Той період, який зараз добігає кінця, він має завершитися Собором. Це, так би мовити, певна прелюдія до формування єдиного православного православ’я, української помісності. Завтра починається новий період. Очевидно, він буде складний. Можливо, він буде навіть складніший, ніж той період, який йому передував. Ми живемо в процесі підготовки до цього Собору з квітня цього року, коли було оголошено про те, Константинопольський патріархат все ж таки вирішив надати Томос про автокефалію української церкви.  Таким чином, починається період формування церкви.

Незважаючи на те, що Собор — це подія лише одного дня, але оскільки на ньому будуть відбуватися процедурні процеси, він закладе підвалини того, як буде формуватися українська церква після Собору. І ці процедурні процеси покажуть, наскільки якісними будуть перетворення в українському православ’ї.

Я думаю, що сподівання багатьох в тому, що це буде не просто зміна вивіски на церкві, а що справді подальший розвиток й еволюція церковного життя в Україні носитиме не лише кількісний, а й якісний вимір.

Щодо формату Собору. Наскільки я розумію, це буде помісний Собор. Тому сумнівів в легітимності цього Собору не може бути?

Кирило Говорун: До цього часу не вирішено, якою мірою священики та віряни матимуть право голосу. Було погоджено, щоб віряни, священики і єпископи брали участь у соборі. Залишалась певна невизначеність щодо права голосу для не єпископів. Але залишається не вирішеним, чи при вирішенні всіх питань вони матимуть право голосу.

Крім того, важливими моментом процедури є чи це відкрите, чи закрите голосування. Було вирішено, що воно буде закритим. Але о цього часу ще вирішується питання, скільки кандидатів буде висунуто на предстоятеля.

Щодо персоналії предстоятеля, то це питання є надзвичайно важливим. Ми бачимо, що в засобах масової інформації, окрім Патріарха Філарета, фугують й інші кандидатури на посаду предстоятеля української цервкви.

Дмитро Степовик: Якщо під час виборів президента  декілька кандидатів, навіть десятки, то чому тут має бути інакше? З іншого боку, чому Патріарха Філарет має відступати, якщо хтось каже йому, що він має відступити? Він збудував з маленької автокефальної церкви, яка постала на Соборі 5—6 червня 1990 року, коли ми обрали першим патріархом Мстислава. Це була невеличка група, а сьогодні це 15-тимільйонна церква. І це все асоціюється з іменем Філарета. Тому я певний, що його кандидатура буде висунута.

Кирило Говорун: З самого початку передбачалося, що процедура висування має бути вільною. Я думаю, що також будуть висунуті кандидати від Московського патріархату, і зарано говорити про те, кого саме висунуть.

На цьому етапі треба зазначити, що це має бути вільний процес з необмеженою кількістю кандидатів, щоб могла бути вільна дискусія, і це моє бути закрите голосування, щоб вільно, згідно з своєю совістю проголосувати.

Читайте також: Томос майбутньому голові української помісної церкви вручать 6 січня — Зоря

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко заявив, що об'єднавчий архієрейський собор, на якому буде створена українська помісна церква, відбудеться 15 грудня.

Читайте також — Зараз є спроба дискредитувати автокефалію, проте йдеться саме про незалежну українську церкву — Павленко

29 листопада синод Вселенського патріархату схвалив текст Томосу про надання автокефалії українькій церкві.

Пізніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, скільки архієреїв візьмуть участь в об'єднавчому соборі. Водночас, як повідомлялося, синод Української Православної церкви Московського патріархату заборонив брати участь священикам в об’єднавчому соборі.

Прослухати повну версію розмови. 

На фото: архімандрит Кирило Говорунта богослов Дмитро Степовик