НБУ змінив процедуру обміну пошкоджених банкнот в регіонах

НБУ змінив процедуру обміну пошкоджених банкнот в регіонах

З нового року українці зможуть здавати значно пошкоджені банкноти гривні до уповноважених банків у регіонах, де відсутні підрозділи Національного банку.

Як йдеться у повідомленні НБУ у Фейсбук, йдеться про значно пошкоджені банкноти, які втратили платіжні ознаки внаслідок пожеж, повеней, забруднення хімікатами тощо.

Як повідомляється, статус уповноваженого банку, який може залучатися до зберігання запасів готівки Національного банку, мають три банки — Ощадбанк, Приватбанк та Райффайзен Банк Аваль. Уповноважені банки не обстежуватимуть такі банкноти. Вони пакуватимуть їх з максимальним збереженням цілісності та передаватимуть до Національного банку як сумнівні для проведення досліджень разом із заявою та відповідною довідкою про вилучення або прийняття банкнот для дослідження.

Нагадаємо, що раніше значно зношені банкноти для проведення досліджень приймали безпосередньо регіональні підрозділи Національного банку.

На сьогодні підрозділи Національного банку збереглися у таких регіонах — Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Харківській, Хмельницькій, Львівській областях та м. Києві.