Премія “Світло справедливості” підтримує тих, хто своєю жертовною працею будує Україну — Наталя Бордун

Премія “Світло справедливості” підтримує тих, хто своєю жертовною працею будує Україну — Наталя Бордун

Напередодні вручення премії “Світло справедливості” директорка Інституту лідерства та управління Українського католицького університету та адміністраторка премії Наталя Бордун та керівник аналітичних проектів  Інституту лідерства та управління Віталій Руденький в ефірі Українського радіо в програмі “Активізація” розповіли про нагороду, а також поділилися своїми думками про важливість морального лідерства в наш час.  
 
Ведуча: Людмила Тягнирядно
 
Пропоную почати розмову з особистого тлумачення відчуття цього поняття. Наталю, що для вас означає поняття “моральний лідер”? 
 
Наталя Бордун: Моральний лідер — це особа, яка дуже чітко артикулює і для себе розуміє систему цінностей, в якій діє і живе. Для мене ця система цінностей тісно переплітається з християнськими цінностями, але думаю, що системи цінностей є подібними в різних релігіях і відносно універсальні. Це людина, яка в принципі, слідуючи цим цінностям, приймає рішення в різні моменти свого життя. Для мене це не означає, що моральний лідер — це особистість, яка ніколи не робить помилок, чи робить вчинки, за які потім шкодує, але вона визнає, що певні свої дії робить поза матрицею своїх цінностей. Крім ціннісної основи, це також послідовність задекларованим цінностям у своєму житті. 
 
Ви так підкреслили послідовність напевне тому що багато людей, які вважають себе лідерами, наприклад, в цьому році декларують одне, в наступному — інше, і не дуже послідовні.  
 
 
Наталя Бордун: Так, ми живемо в такий час, де люди міняються і в принципі це вважається нормою — змінювати свої думки і переконання. Ми живемо в час релятивізму, все відносно. Цей вчинок відносно добрий, але в інших обставинах він відносно поганий. І в цьому морі мати свій стержень і йти за своїми переконаннями з року в рік, не тільки в моменти слави, а й в моменти зневіри, це стержень, який для мене є основою морального лідерства. 
 
Для вас, Віталію, хто такий моральний лідер?
 
Віталій Руденький: для мене моральний лідер — це людина, яка здатна до беззастережного служіння. Я взагалі вважаю, що є два підходи до реальності. Один підхід говорить про те, що ми підпоряковуємось, слідуємо трендам, підлаштовуємося. Інший каже, що ми впорядковуємо світ. От другий для мене більш близький. Постава служіння — це те, що дозволяє нам бути з одного боку бути прив'язаним до дійсності, а з іншого — впорядковувати. Тому я вважаю, що моральний лідер — це той, хто має цінності, на підставі яких ухвалює рішення і серед цих цінностей для мене дуже важливою є здатність до беззастережного служіння.
 
В вашому розумінні слово служіння що несе в собі?
 
Віталій Руденький: В моєму розумінні, це такі вчинки, коли ти робиш для іншого щось навіть у шкоду собі.
 
Пропоную поговорити про саму премію. Це перший рік, коли Інститут лідерства і управління Українського католицького університету починає її адмініструвати. Як взагалі виникла ідея створити цю премію? Хто її засновники? Чому вирішили, що прийшов час? З чого все починалося?
 
Наталя Бордун: Постаттю, яка стояла біля витоків цієї нагороди, є Анастасія Шкільник. Це канадійка українського походження. Це була її така велика ініціатива після декількох поїздок в Україну. Якщо подивитися на життя Анастасії, вона народилась в Німеччині в часи, коли її сім'я змушена була тікати від радянського режиму, що прийшов на Західну Україну, тобто від свого народження вона боролася за свою ідентичність. Далі вона навчалася в Канаді, також у Єльському університеті. Повернулася і жила в Канаді та працювала в сфері урбаністики, але в різних країнах. Наприклад, в Південній Америці  вона працювала з самоорганізованими поселеннями бідних людей, в Єгипті відбудовувала місто, яке було зруйноване в війні 1973 року. Тому її життя було таким служінням.
  
В кінці 90-х вона часто приїжджала в Україну і тут хотіла теж віддати щось країні, яку не знала, але любила. Вона брала участь в різних проектах, допомагала волонтерськими активностями, фандрайзінгом для різних програм. Її запит був: створити щось, що буду національного рівня, але відображатиме її розуміння допомоги Україні — підтримувати тих, хто своєю жертовною працею, не зрікаючись цінностей, будує Україну. Власне, у розмові з владикою Борисом Гудзяком, який на той час був ректором, який на той час був ректором університету, народилась ідея премії про моральне лідерство. Ця премія ще маловідома. Вона є приватною премією. Анастасія Шкільник спочатку щороку давала кошти на цю премію, 2013 році, це дуже символічно, 13 листопада був підписаний договір про закладання ендавменту, тобто недоторканого капіталу, який зі своїх відсотків дає нагороди вже в наступні роки. 
 
Анастасія Шкільник вже не є з нами. Вона померла в 2014 році від раку. Вона вже знала про це тому і заснувала цей ендавмент, щоб без неї, але ця премія залишалася.Це справді символічно і тому навіть цього року премія відзначає людину, яка в часи майдану відіграла певну свою особливу роль. 
 
 
Дуже цікаво почути, хто ж ця людина. Ви вже можете озвучити, хто став лауреатом премії цього року?
 
Наталя Бордун: Ще не можу сказати. Ми трошки тримаємо інтригу. Сама нагорода буде 14 грудня у музеї Тараса Шевченка на бульварі Шевченка. Всіх запрошую і власне там буде інаугураційна промова лауреата. Хіба можу більше розповісти про саму систему обрання, якщо це цікаво. 
 
 
Так, це цікаво, розкажіть.
 
Наталя Бордун: Є капітула — це такий орган, який теж був створений за ініціативи Анастасії Шкільник. Тобто є ціла угода, підписана на використання цього ендавменту, це такий юридичний документ, і в ньому, власне, є капітула, це група людей, які і приймають остаточне рішення щодо лауреата. У своєму рішенні вони теж керуються суспільною думкою. Форма і методи залучення суспільної думки поки що напрацьовуються і зараз це відбувається наступним чином: капітула шукає сферу, в якій обиратиме лауреата.
 
Які сфери окреслюються?
 
Наталя Бордун: Іде дискусія, що актуально, чому саме цього року. У 2015 році підтримували людей, які захищають країну. Тоді Надія Савченко стала лауреатом, тобто дивились серед людей, які є військовими або серед волонтерів. Наступного року була сфера боротьби з корупцією. Як ми говорили, це другий фронт в нашій країні і він також є складним, і там також є люди, які відповідають критеріям нагороди. Цього року тому що порушилося питання Майдану, питання Революції гідності, ця символічна дата — 30 грудня 2013 року. Ми знаємо, що це ніч побиття на Майдані, яка стала хвилею усвідомленої революції загальнонаціонального масштабу, тому капітулою була вибрана ця сферах.
 
Далі ми запрошуємо людей. Знову капітулою складаємо список авторитетних особистостей. Цього року це люди, які були пов'язані з Майданом, або були активістами Майдану, просимо їх номінувати. Тоді зі списку людей, який отримаємо, цього року було номіновано 15 людей. З цих 15 людей вже капітула консенсусом після розмов, дискусій, якихось довідок обирає особистість, яку оголошують лауреатом. 
 
Слухати повну версію.