У Києві відбудеться нагородження переможців конкурсу "Краща книга України"

У Києві відбудеться нагородження переможців конкурсу "Краща книга України"

У Києві під час проведення виставки "Книжкові контракти" відбудеться нагородження переможців конкурсу "Краща книга України". Також відбудеться нагородження переможців премії імені Лесі Українки. Про переможців конкурсу в програмі "Культура.Live" розказали начальник відділу видавничої справи Держкомтелерадіо, письменник Олексій Кононенко і письменник Сергій Батурін.

Ведучі:

Людмила Ляхевич, Артур Бобрик

"Виставка "Книжкові контракти" проводиться вже в 9-те. Вона більш орієнтована на дитячу та підліткову літературу, адже завжди відбувається напередодні Дня Святого Миколая. На цій виставці буде багато письменників, які проведуть автограф-сесії, презентації нових книжок. Крім того, там ми будемо нагороджувати переможців конкурсу "Краща книга України" і вшановувати лауреатів премії імені Лесі Українки ", — розповів Кононенко.

Також Олексій Кононенко додав, що цього року будуть нагороджувати не лише видавництва, а й авторів книжок.

Письменник Сергій Батурін розповів, що сьогодні багато жанрів перемішалися з історичним і популярними є історичні трилери та детективи.

"Письменники завжди відчувають, що саме потрібно читачу. Зараз відчувається попит на історичну літературу. Крім української історичної літератури, наші співвітчизники полюбляють історії, де яскраво виражені аналогії, алюзії та альтернативні історії в історичній літературі інших країн. На мою думку, сьогодні українці більш зацікавлені читати про козаччину та період громадянської війни", — повідомив Батурін.

Начальник відділу видавничої справи Держкомтелерадіо назвав імена лауреатів літературної премії імені Лесі Українки.

"Письменниця Марія Морозенко стала переможницею у номінації "Літературні твори для дітей та юнацтва" з повістями "Іван Сірко – великий характерник. Іван Сірко – Славетний Кошовий" та "Я закохалася". Доробок художниці Катерини Іванової переміг у номінації "Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва". У такій номінації як "Кінотвори для дітей та юнацтва", премію присудили серіалу "Професіонал" Степана Коваля, зазначив Кононенко.

Також письменник розповів, що гран-прі конкурсу "Краща книга України" було присуджено видавництву "Фенікс" за повнокольорове видання у двох книгах українською мовою Нового Завіту – "Євангеліє і Апостол".

"Видавництво "Фоліо" у номінації "Моя країна" отримало перемогу за твір Тимура і Олени Литовченків "Книга жахіття: 1932-1938". Я особисто давно слідкував за їх творчістю, тому вважаю, що ця перемога є повністю заслуженою. Ця художня книга є дуже цікавою та утворена на основі документів, говорив Батурін.

За словами Олексія Кононенко, роман Андрія Цаплієнка "Стіна" став бестселером року, у номінації "Життя славетних" отримало відзнаку "Видавництво Старого Лева" за книжку Віри Агеєвої "Візерунок на камені. Микола Бажан: життєпис (не)радянського поета". Також, Кононенко додав, що в інших номінаціях здобули перемогу такі видавництва як: "Віват", "Букрек", "Либідь".

Крім того, письменник Сергій Батурин зауважив, що українська література є нормальною та якісною європейською літературою.

"У нас є майстри європейського рівня, ми видаємо дуже пристойний продукт. Однак, часто ми просто не вміємо його подавати та продавати", сказав Батурін.

Олексій Кононенко зауважив, що в нашій країні дуже мало якісних книжкових менеджерів, які б просували книжки на нові рівні.

Нагадаємо, що сьогодні, в Українському домі під час проведення виставки "Книжкові контракти" оголосять переможців конкурсу "Краща книга України" та лауреатів премії імені Лесі Українки.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — Укрінформ