У Великобританії залишилось лише два варіанти виходу з ЄС — експерт

У Великобританії залишилось лише два варіанти виходу з ЄС — експерт

В уряду Британії залишилося лише два варіанти виходу з Європейського союзу. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Зранку” розповів доцент Інституту міжнародних відносин Віктор Константинов.

“Останні рухи залишили лише два можливих варіанти. Перший — це вихід без угоди, а інший — застосування референдуму. На сьогодні решта сценаріїв виглядають маломожливими”, — вважає експерт.

За його словами, проведення повторного референдуму є малоймовірним через низку внутрішньополітичних факторів.

“З одного боку, за всіма опитуваннями, в Великобританії стає менше прихильників виходу з Європейського союзу але при цьому все менше людей підтримує ідею другого референдуму і цей варіант є дуже складним. До речі, в рішенні Суду ЄС є одна доволі цікава річ. Там згадано про те, що одноосібно Британія це зробити може, але лише за умови дотримання демократичної процедури. Це залишає доволі широке поле для трактування: чи буде це зроблено референдумом, чи можливо для цього вистачить рішення парламенту. Цей варіант виглядає більш реалістичним, ніж загальнонаціональний референдум”, — переконаний експерт.

Водночас, вихід з ЄС без угоди означатиме початок переговорів з самого початку.

“Вихід з ЄС без угоди —це найгірший варіант тому що він буде вимагати дуже неприємних політичних рішень або від Британії, або від ЄС, а скоріше від них обох. По суті, вихід без угоди означає початок абсолютно нових переговорів бо жити в умовах повного розриву відносин, які будуть після такого виходу, ані Британія, ані ЄС не можуть”, — вважає Віктор Константинов.

Зазначимо, доля Brexit досі остаточно не вирішена, проект угоди прем'єр-міністра Терези Мей щодо Brexit мав отримати схвалення у британському парламенті 11 грудня, однак в останній момент уряд відкликав проект і переніс голосування на невизначений термін через відсутність підтримки в парламенті. 

25 листопада на позачерговому саміті в Брюсселі 27 лідерів держав Євросоюзу схвалили угоду про вихід Великої Британії з ЄС, країна повинна вийти з ЄС 29 березня 2019 року, через два роки після того, як Лондон подав заяву про вихід із співтовариства відповідно до результатів референдуму у червні 2016 року, на якому схвалили Brexit.

Зазначимо, що досягнуті домовленості Великобританії та Євросоюзу передбачають, що ЄС і Великобританія встановлять єдиний митний простір з кінця перехідного періоду і до визначення відносин у майбутньому. При цьому Північна Ірландія залишатиметься частиною митної території, як і решта Великої Британії, без застосування будь-яких тарифів, квот, перевірок або правил походження товарів.

Слухати повну версію