Європа має прагматичний інтерес у деескалації конфлікту в Азовському морі — Гопко

Європа має прагматичний інтерес у деескалації конфлікту в Азовському морі — Гопко

Європейські країни мають прагматичний інтерес щодо деескалації конфлікту в Азовському морі. Це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" повідомила народний депутат, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.

“Є прагматичний інтерес, оскільки не лише судна з українськими прапорами, а й з європейськими підпадають під перевірки росіян і очевидно несуть втрати. Тому наше завдання, по-перше, продовжувати вимагати і ставити ультиматум росіянам щодо негайного звільнення українських військовополонених моряків. По-друге, нам дуже важливо також боротися за відшкодування шкоди, яка заподіяна українським кораблям через застосування зброї і так само думати про кроки деескалації”, — зазначила Ганна Гопко.

За її словами, одним з факторів деескалації могла б стати військова присутність НАТО в Чорному морі.

“Саме військова присутність, зокрема, у Чорному морі кораблів держав НАТО, як ми вважаємо, могло б стати одним з моментів деескалації, оскільки Росія, на мою думку, не буде після цього кроку зупинятися, їй потрібен сухопутний коридор, їй потрібно і далі здійснювати анексію Азовського моря, зокрема через таку економічну блокаду портів”,— вважає Ганна Гопко.

Нагадаємо,   25 листопада у районі Керченської протоки прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили також відкрили вогонь, внаслідок чого шестеро українських військових зазнали поранень. Кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" з екіпажами були доставлені в Керч.

26 листопада парламент запровадив воєнний стан на частині території України, який триватиме 30 діб. 

Слухати повну версію.