До 20% українців мають подвійне громадянство — Верещук

До 20% українців мають подвійне громадянство — Верещук

До 20% громадян України мають подвійне і потрійне громадянство. Такі дані озвучила в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Ввечері” президент Міжнародного центру Балтійсько-чорноморських досліджень і консенсусних практик Ірина Верещук.

“Як кажуть джерела, до 20% громадян України мають подвійні і потрійні паспорти. Тобто ми говоримо сьогодні про майже 100 тис угорських паспортів, майже 80 тис румунських паспортів, не кажучи вже про російські. Ви знаєте, що Росія вже вкотре заявила про лібералізацію свого законодавства. Сьогодні фахівці оцінюють таку кількість паспортів у більше ніж півмільйона, не говорячи про абсолютно заборонені паспорти ДНР і ЛНР, які теж тисячами роздаються на окупованій частині України”, — зазначила експерт.

У жовтні юрист-міжнародник Ольга Поєдинок повідомляла Українському радіо, що в Україні не передбачено відповідальності за множинне громадянство. За її словами, автоматичного скасування українського громадянства немає, а добровільне набуття іноземного громадянства може стати підставою для втрати українського громадянства. Проте, як зауважила юрист, це не відбувається автоматично — факт втрати громадянства повинен бути зафіксований  указом президента України для цього компетентним органам необхідно одержати підтвердження іноземної держави, що її громадянтво було набуте українським громадянином добровільно.

Нагадаємо, 19 вересня було поширене відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому угорських паспортів. Процедура супроводилася настановами не повідомляти про отримання документів українській владі і присягою українських громадян на вірність Угорщини.

4 жовтня угорського консула було оголошено персоною нон-грата та вислано з України.

Слухати повну версію.