Насіров не зможе виконувати посадові обов’язки глави ДФС — Кочетков

Насіров не зможе виконувати посадові обов’язки глави ДФС — Кочетков

Роман Насіров формально буде поновлений на посаді очільника Державної фіскальної служби, але не зможе виконувати свої обов’язки. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Ввечері” висловив політичний аналітик Олександр Кочетков.

“Насіров зможе представлятися фактично головою податкової служби, але, мабуть, буде прийняте таке неофіційне рішення не впускати його до будинку і до кабінету. Тобто він не зможе виконувати посадові обов’язки”,— зазначив Олександр Кочетков

За його словами, уряд знову прийме його на роботу лише для того, щоб звільнити, але уже за всіма процедурами.

“Оскаржити уряд зможе, мабуть, рішення знов-таки буде на користь Насірова. Далі уряд прийме іншу постанову, тобто прийме його на роботу і звільнить іншою постановою, більш досконалою, яку оскаржити буде важко. Це звичайна практика”, — переконаний експерт.

Кочетков переконаний, що Насірова було звільнено з порушенням процедури, що і дало можливість його адвокатам оскаржити рішення Кабміну.

“Я особисто переконаний, що в цьому випадку суд керувався виключно буквою, але не духом закону. Справа в тому, що те, що стосується призначення, діяльності і звільнення Насірова має достатньо велику політичну складову. Тобто він надавав певні послуги: відстрочки податкового платежу чи щось таке. Тільки коли це робилося для кого треба нагорі, то це було гаразд, а як виникло так, що один з його клієнтів Олександр Онищенко втік з країни і почав критикувати владу, зокрема, президента Порошенка, то тоді дії Насірова стали кримінальними і звільняти його відверто поспішали. Тому всі процедури не виконали і в адвокатів Насірова було достатньо зачіпок  оскаржити це рішення. Суд прийняв рішення згідно закону”, — вважає Олександр Кочетков.

Зазначимо, Окружний адміністративний суд Києва 11 грудня поновив Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби України. Як пояснили у суді, підставою такого рішення стало недоведення урядом подвійного громадянства Насірова та порушення процедури його звільнення.

У січні цього року Кабмін звільнив Насірова з посади глави ДФС. Натомість Насіров звернувся до суду, у  своїй позовній заяві він вимагав визнання протиправним та скасування рішення Кабміну, поновлення на роботі.

Екс-керівника ДФС Насірова звинувачують у зловживанні службовим становищем та службовому підробленні. За версією слідства, впродовж 2015 року обвинувачений ухвалив низку безпідставних та незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для задіяних у схемі компаній на близько 2 мільярди гривень. Насіров ці звинувачення відкидає.

Слухати повну версію.