У ПАРЄ вирішили не позбавляти делегації країн-учасниць права голосу

У ПАРЄ вирішили не позбавляти делегації країн-учасниць права голосу

Парламентська асамблея Ради Європи 10 грудня пом'якшила санкції, які можуть бути застосовані до її членів.

Таке рішення прийняв регламентний комітет ПАРЄ на засіданні в Парижі, повідомляє DW.

Як повідомляється, згідно з рішенням комітету, делегацій країн-учасниць ПАРЄ не будуть позбавляти права голосу на виборах високопоставлених чиновників Ради Європи, зокрема членів Європейського суду з прав людини і генерального секретаря Ради Європи.

Голова української делегації в асамблеї Володимир Ар'єв написав у Фейсбук, що рішення регламентного комітету ПАРЄ, яким делегації Росії повернули обмежене право голосу, не має викликати особливого приводу для стурбованості.


"ПАРЄ. Регламентний комітет. Нове рішення, з якого роблять чергову "зраду". Але особливих приводів для стурбованості немає. Набагато важливішим є те, що скандальну жовтневу доповідь, у якій містився проект набагато серйозніших поступок РФ, регламентний комітет одноголосно переніс на невизначений термін. Тобто росіяни отримали відкоша. А це рішення про дозвіл голосувати за виборні посади, маючи обмежене право голосу, відповідає статуту РЄ і є дуже символічним кроком, адже в Раді Європи розуміють, що Росія прагне звинуватити організацію в усіх гріхах через ігнорування її шантажистських вимог. І хоча троє представників України голосували проти, це рішення було ухвалене, в тому числі голосами і інших противників агресивної політики РФ", — пояснив він.

Нагадаємо, після анексії Росією українського півострова Крим в квітні 2014 року ПАРЄ позбавила делегацію РФ права голосу, а також можливості працювати в керівних структурах асамблеї і брати участь в спостереженні за виборами. У червні 2017 років Москва оголосила, що припиняє сплату внесків до бюджету Ради Європи до повного і беззастережного відновлення повноважень її делегації в ПАРЄ. Щорічний внесок Росії становив близько 33 млн євро — майже 10 відсотків бюджету організації.