Священник Іван Сидор: завдяки Революції Гідності відчуття незалежності прокинулося в наших серцях

Священник Іван Сидор: завдяки Революції Гідності відчуття незалежності прокинулося в наших серцях

У ніч на 11 грудня 2013 року вперше за вісім століть Київ почув набат Михайлівського Золотоверхого собору. Дзвонар і нині священник Української православної церкви Київського патріархату Іван Сидор в програмі "Культура.Live" згадував про першу спробу силового розгону Майдану.

Ведучі:

Людмила Ляхевич, Денис Денисенко

Отець Іван розповів, що, незважаючи на те, що з того часу пройшло вже 5 років, в голові назавжди залишилася пам'ять про події та деталі тієї ночі. 

"Близько першої години ночі мені на мобільний почали телефонувати люди. Тоді я був адміністратором сайту монастиря, тому, шукаючи номер в інтернеті, люди дзвонили особисто мені. Так співпало, що я був і дзвонарем також, тому прохання було виконане швидко", — говорив Іван Сидор.

Також священник зауважив, що для того, аби подзвонити в дзвони собору, треба було просити благословення.

"Добре, що телефон намісника монастиря теж був увімкненим й він благословив на подальші дії. Завдяки тому, що на території монастиря діє духовна академія, почувши звуки, прийшли інші студенти і допомагали мені бити в дзвони до 5 ранку. Одному було б дуже важко впоратися", — додав Іван Сидор.

Крім того, отець Іван розповів, що на території собору було не так багато людей, адже тоді всіх закликали йти на Майдан і допомагати там. За словами священника, після таких подій Революції Гідності, люди відчули, що церква є не лише установою, а й місцем, де кожен може знайти підтримку і порятунок як душі, так і тіла.

"Майдан стояв за правду, тому він і переміг. Добро долає зло не лише в казках. Завдяки Революції Гідності відчуття незалежності прокинулося в наших серцях", — говорив Іван Сидор.

Прослухати детальніше можете за посиланням

На фото Іван Сидор, фото взяте на сайті Аналітика