Вимоги "жовтих жилетів" свідчать, що рух протесту у Франції неоднорідний — Мартинов

Вимоги "жовтих жилетів" свідчать, що рух протесту у Франції неоднорідний — Мартинов

Вимоги, які висувають протестанти владі у Франції, свідчать, що рух "жовтих жилетів" є неоднорідним. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" висловив доктор історичних наук, професор Андрій Мартинов.
 
“25 пунктів вимог є свідченням того, що рух протесту не є соціально однорідним. Якщо ми ці вимоги почитаємо, зокрема, ті, які стосуються зовнішньополітичної частин, ролі Франції в ЄС і НАТО, то можемо побачити, що це збірна солянка всіх вимог опозиційних сил у Франції від ультралівих до ультраправих”, — зазначив Андрій Мартинов.  
 
За словами експерта, це створює додаткові труднощі для французької влади, оскільки сторона, з якою можна вести перемовини і домовлятися про компроміс, відсутня. 
 
“Що цікаво, ці політичні сили так і не спромоглися опанувати протестами. Вони не мають якогось партійного забарвлення. Невипадково це лише жовті жилети і національні прапори Франції без інших розпізнавальних знаків. В цілому жодна політична сила цими протестами не керує і це створює проблеми для уряду. Йому немає з ким вести переговори”, — вважає експерт. 
 

Нагадаємо, 17 листопада по всій Франції почалися масові акції протеступроти зростання цін на паливо та податків. Протестуючі, які називають себе "жовті жилети", блокували дороги та доступ до трьох паливних сховищ країни.

Пізніше уряд Франції заборонив підвищувати ціни на паливо через масові протести. Мораторій введено терміном на шість місяців.

Згодом було виявлено, що понад 600 проросійських Twitter-акаунтів почали поширювати неправдиву та неперевірену інформацію про протести "жовтих жилетів" у Франції, прагнучи підірвати репутацію французького уряду. За фактом можливого російського втручання розпочалось розслідування. 

 
Слухати повну версію.