У 2019 році Україна відставатиме від бідних країн світу за темпом росту ВВП — економіст Савченко

У 2019 році Україна відставатиме від бідних країн світу за темпом росту ВВП — економіст Савченко

Закладений в бюджеті показник росту ВВП прирікає Україну на відставання навіть від бідних країн світу. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" висловив колишній заступник міністра фінансів, колишній заступник голови Національного банку України Олександр Савченко.
 
“Країни, які розвиваються, мають більші темпи економічного зростання — десь 4,5%. Це означає, що ми і далі будемо відставати навіть від групи бідних країн світу. Економічний закон такий: чим бідніша країна, тим швидше вона має зростати. Коли Китай був зовсім бідний, він зростав по 12% на рік. Зараз Китай за ВВП на душу населення втричі більший, ніж Україна. У Китаю зараз темпи економічного зростання — 6,5%, вони будуть зменшуватися по мірі набуття країною багатства, а у нас якийсь парадокс: ми і багатими не стаємо і темпи економічного зростання не ростуть, а падають”, — зазначив Олександр Савченко.
 
Нагадаємо, 23 листопада близько шостої ранку Верховна Рада України схвалила в другому читанні і в цілому проект закону про державний бюджет України на 2019 рік. На наступний рік передбачається, що доходи бюджету складуть 1 трлн 026 млрд гривень, а видатки — 1 трлн 112 млрд гривень. Дефіцит бюджету має скласти  89, 0 млрд гривень.

 

Документ також передбачає, що у 2019 році зростання ВВП становитиме 3% при інфляції 7,4%. Мінімальна зарплата з 1 січня 2019 року зросте до 4172 грн, з 1 липня 2019 року прожитковий мінімум виросте до 1936 грн, а з 1 грудня – до 2027 грн.

Слухати повну версію.