В Україні є лише 200 робочих електронних браслетів — адвокат Козаченко

В Україні є лише 200 робочих електронних браслетів — адвокат Козаченко

В Україні є лише 200 електронних браслетів для нагляду за особами під час досудового розслідування. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Зранку” повідомила адвокат, член Ради громадського контролю при НАБУ Тетяна Козаченко.
 
“В 2012  році коли ввели 195 статтю кримінально-процесуального кодексу і передбачили можливість встановлення таких електронних засобів як додаткова допомога органів поліції, щоб слідкувати, щоб особа виконувала ухвалу суду в рамках досудового провадження. Було закуплено приблизно 500 браслетів, але за останні 6 років частина була втрачена, вони потребують заміни спеціальних акумуляторів, обладнання. Наскільки мені відомо, в останній рік  в Україні було не більше 200 робочих браслетів. У 2018 році на Prozorro був проведений тендер на закупівлю ще 500, однак на сьогоднішній момент їх немає в розпорядженні поліції”,— зазначила Тетяна Козаченко.
 
Разом з тим, за її словами, носіння браслета та утримання під домашнім арештом є хорошою альтернативою утриманню підозрюваних у слідчих ізоляторах. 
 
“Утримання людей в слідчих ізоляторах — це дороге задоволення і надзвичайно незручно. Більш того, людина позбавляється волі. В цій системі, при застосуванні браслету поліція фіксує, щоб людина не порушувала, вона знаходиться в відповідному місці, її не потрібно утримувати, вона не позбавляється волі бо поки щодо неї не винесений вирок, вона є невинною. Тому ці  засоби вирішують декілька проблем: зберігають гроші держави і не позбавляють волі особу, яка не осуджена”,— вважає експерт. 
 
Зазначимо, що за даними Громадського, станом на 1 березня з 511 наявних у Міністерства внутрішніх справ електронних браслетів, 404 — поламані. Кожен з таких браслетів коштував при закупівлі 53 тисячі гривень. 
 
4 грудня Солом’янський районний суд Києва обрав Продану запобіжний захід у вигляді взяття на поруки з носінням електронного браслета, однак вільного браслета для нього не знайшлося.
 

Нагадаємо, Спеціальна антикорупційна прокуратура надіслала повісткуколишньому виконувачу обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану з вимогою з'явитися до слідчого 15 листопада.

Після цього у САП заявили, що Продан не з’явився на виклики до прокуратури для проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні. Екс-керівнику ДФС  заочно оголосили про підозру у незаконному збагаченні.

30 листопада колишній виконувач обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан заявив, що з'являвся на допит в Національне антикорупційне бюро.

Водночас у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що детективи НАБУ допитали Продана, але він відмовився від надання показів на підставі статті 63 Конституції України та не надав жодних підтверджуючих документів щодо поважності причин його відсутності на території України, в тому числі й про проходження лікування та неявок на виклики до САП.

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що передав до САП частину матеріалів кримінального провадження, що стосуються Продана. Йдеться про розслідування випадків контрабанди, які, ймовірно, допустили підлеглі керівника ДФС.

Продан написав у Facebook, що не виключає, що слідчі органи ведуть "певну гру з метою дискредитувати його та оголосити у розшук і безпідставно та бездоказово зробити винним".

Слухати повну версію.