Американський ультиматум Росії завершиться початком нової гонки озброєнь — політолог

Американський ультиматум Росії завершиться початком нової гонки озброєнь — політолог

60-денний американський ультиматум Росії завершиться початком нової гонки озброєнь, переконаний політолог-міжнародник аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ілля Куса. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст".

Ведучий:

Олександр Піддубний

"60-денний американський ультиматум в будь-якому разі завершиться тим, що американці вийдуть з цієї угоди, і вона розвалиться. І почнеться нова гонка озброєнь у світі, тобто не лише між Росією та Сполученими Штатами, а ще й за участю інших регіональних гравців, наприклад, Китаю. Тому що з самого початку було зрозуміло, що цей ультиматум нереально виконати, і Росія ніколи на це не піде. В сполучених штатах це розуміють", — зазначив Ілля Куса.

Він також додав, що "цей ультиматум висунули тільки для того, щоб його не виконали, і Вашингтон мав формальний привід вийти з цієї угоди, оскільки головна ціль в адміністрації Дональда Трампа — це втягнути в такий договір Китай і перепідписати його на нових умовах. Тобто зробити з нього не двосторонню угоду, яка по факту не працює, а багатосторонню угоду. Але поки що Китай відмовляється, тому, я думаю, що буде нова гонка озброєнь".

Нагадаємо, Вашингтон дав 60 днів Москві, аби Кремль повернувся до виконання договору про ліквідацію ракет малої та середньої дальності.

Договір про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності було підписано в 1987 році президентом СРСР Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. За договором, Росія та Сполучені Штати відмовляються від виробництва, випробувань та розгортання балістичних та крилатих ракет наземного базування середньої і меншої дальності.

Прослухати повну версію розмови.