Експерт прокоментувала новий закон про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів

Експерт прокоментувала новий закон про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів

Керівник експертного аналітичного відділу Центру експертиз "Тест" Ніна Кальдій прокоментувала новий закон про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів. В ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" вона розповіла, що з прийняттям відповідного закону вимоги, які були визначені технічним регламентом, перевели в статус закону.

Ведуча:

Тетяна Дем’яненко

"Написи на етикетках не завжди відповідають дійсності. Є дві взаємозалежності: чим дорожчий продукт, тим вищі шанси, що його не можуть фальсифікувати, а також чим складніший продукт, який містить багато компонентів, тим більше шансів, що там можуть щось приховати", — зазначила Ніна Кальдій.

Експерт також прокоментувала закон про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів.

"Щодо закону, то він ґрунтовно написаний, у ньому є багато вимог, але і до прийняття закону ніхто не дозволяв виробникам спотворювати інформацію і ніхто не дозволяв їм щось приховувати в складі продукту. Основний документ до прийняття закону, який були зобов’язані виконувати виробники — це технічний регламент, який був обов’язковим. Він включав і правильну назву, кількість продукту, термін придатності, його склад, особливості його використання та властивості. Тому з прийняттям відповідного закону ці вимоги перевели в статус закону", — прокоментувала Ніна Кальдій.

Нагадаємо, 6 грудня Верховна Рада ухвалила законопроект"Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів".

Закон передбачає уніфікацію правил надання споживачам інформації стосовно харчових продуктів. Документ встановлює загальні положення до маркування харчових продуктів.

Прослухати повну версію розмови.