Експерт з енергетичних питань пояснив причини зниження теплотворної здатності газу

Експерт з енергетичних питань пояснив причини зниження теплотворної здатності газу

Експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев пояснив причини зниження теплотворної здатності газу. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат".

Ведуча:

Тетяна Дем’яненко

"Якщо в газі, окрім метану, присутні якісь домішки, то може бути забарвлення газу від жовтого кольору до червоного та блакитного. Також забарвленню можуть сприяти частинки пропану або бутану. Але я не думаю, що колір якимось чином може вплинути на якість газу", — зазначив Геннадій Рябцев.

Він додав, що, якщо все ж таки є якісь домішки, то вони можуть знижувати теплотворну здатність самої суміші, і це може стати причиною більшої тривалості закипання тієї ж самої води.

На цю тему — Гройсман оголосив глобальну перевірку облгазів

"Крім того, цьому може сприяти менший тиск або взагалі інший тиск, тобто кожен пальник на кожній плиті відрегульований на певне співвідношення газу та повітря. Якщо, наприклад, тиск в трубопроводі буде нижчим, то буде недопал газу, оскільки повітря буде більше, і може бути як менша теплотворна здатність суміші, так може бути і зрив полум’я, тобто воно може горіти нерівномірно. Ще однією причиною може бути те, що просто забруднені відповідні трубопроводи", — прокоментував експерт.

Геннадій Рябцев також пояснив, що "всі ці причини пов’язані з тим, що у споживача щось не так з плитою, але однозначно сказати, що всі проблеми пов’язані з тим, що ми щось недогледіли, не можна. Те, що "Нафтогаз" намагається перевести стрілки виключно на споживачів, це не дуже чесно. Так само не дуже чесно заявляти, що газ не можна нічим розбавити. Тільки повітря ніхто не може додавати".

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз" заявляє, що природний газ неможливо розбавити, а чайники на плитах українців гріються довше з інших причин.

Прослухати повну версію розмови.