Міністр Рева про воєнний стан, соцвиплати і ЄСВ: в мене є оптимізм, що все буде добре

Міністр Рева про воєнний стан, соцвиплати і ЄСВ:  в мене є оптимізм, що все буде добре

Як підвищення з першого грудня прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії для непрацездатних вплинуть на інші соціальні виплати? Від чого залежать суми, на які збільшаться пенсії? Чи вплине на соціальну сферу, зокрема, вчасність соцвиплат запровадження воєнного стану в десяти областях? Як просувається пенсійна реформа? Відповіді на всі ці запитання в ефірі Українського радіо в програмі “Персона Грата" дав міністр соціальної політики України Андрій Рева.
 
Ведуча: Світлана Мялик
 
Пропоную почати з воєнного стану. Він запроваджений в 10 областях. Це майже половина країни. Чи вплине він на соціальну сферу, зокрема, на вчасність виплат?
 
— Загалом, якраз воєнний стан вводиться для того, щоб не допустити розбалансування державного механізму, щоб не було збоїв в функціонуванні нашої як економічної сфери, так і соціальної. Тому, звичайно, під час воєнного стану всі повинні бути більш зібраними, внутрішньо мобілізованими і готовими діяти в екстремальній ситуації. В цілому, як сказав президент України, форс-мажор може бути лише в тому випадку, коли почнеться наземна сухопутна операція військових сил Російської Федерації. Якщо цього не буде, то цей 30-денний період проведемо як навчальний, тобто ми відпрацюємо всі алгоритми роботи на той випадок, якщо дійсно щось станеться форс-мажорне, про яке казав президент України. 
 
В цілому я не очікую, що будуть якість проблеми з виплатами пенсій і зарплат. Над цим активно працює сьогодні уряд і ми готуємось, що попереду нам залишилося 27 днів до нового року і ми сподіваємось, що українці зустрінуть його з усіма соціальними виплатами. Маю таку надію, що цей воєнний стан не буде продовжуватись, якщо Російська Федерація не піде на якусь ескалацію. 
 
 
Повернемось тоді до соціальних виплат. Чи є достатньо коштів до кінця цього року? Ми бачимо, що, наприклад, програма "Доступні ліки" вже в деяких регіонах є певний ажіотаж, тому що не вистачає коштів. Як буде з соціальними виплатами?
 
— Всі соціальні виплати, передбачені бюджетом, будуть профінансовані на 100%. В цьому ні в кого не повинно бути жодних сумнівів. Тому ми зараз над цим працюємо. Рік складний. Більша частина цих проблем, як ви розумієте, пов'язана з зовнішньою заборгованістю, з необхідністю продовження співпраці з міжнародними фінансовими інституціями. В цілому, в мене є оптимізм, що все буде добре, ми нормально зустрінемо новий рік і далі будемо підтримувати політичну і соціально-економічну стабільність. 
 
 
Що стосується пенсійної реформи, з 1 грудня підвищено мінімальну пенсію і прожитковий мінімум. Розмір мінімальної пенсії зріс до 1497 грн. Тобто підвищення становить всього 62 грн. Це менше, ніж 2 євро і десь 8 поїздок в громадському транспорті. Що за ці кошти пенсіонер може собі дозволити?
 
— Почнемо з того, що людина, яка отримувала на 62 грн менше, в неї трохи інше відношення до цих цифр, ніж у нас з вами. Раніше вона отримувала на 62 грн менше і навіть не могла собі дозволити тих речей, про які ви говорили. Насправді, бідних людей, які отримують таку маленьку пенсію не 100, не 200 і навіть не 1000. В нас на сьогодні ті люди, які отримують мінімальну пенсію, і тих, в кого пенсія залежить від прожиткового мінімуму 1,5 млн чоловік по країні. Пенсія сьогодні, на мій погляд, повинна бути вищою, але для того, щоб вона була вищою, у нас повинні бути можливості в Пенсійному фонді для таких виплат.
 
Ми над цим працюємо досить серйозно і активно. Ви знаєте, що нами було запропоновано закон, який би дозволив збільшити надходження від ЄСВ за рахунок якраз найбагатших верств населення. І ви бачили реакцію цих верств населення. 
 
 
Так, спілка українських підприємців виступила проти вашої ініціативи.
 
— А чому?
 
 
Тому що вони говорять, що запропонована модель призведе до переведення зарплат в конверти і до тінізації фонду оплати праці. 
 
— Це називається “брехня в квадраті”, тому що цей закон якраз і спрямований на боротьбу з тими, хто отримує зарплату в конверті. Поясню, 84 тис керівників приватних підприємств декларують заробітну плату 3723 грн. У вас є сумніви в тому, що вони отримують заробітну плату в конверті? Я думаю, нема. З них 20 тис живуть в Києві при середній зарплаті 13 тис грн в Києві. 
 
Що ми запропонували? Давайте ми будемо брати єдиний соціальний внесок не з мінімальної однієї зарплати, а з двох. Тобто їм потрібно буде доплатити в бюджет Пенсійного фонду 1 тис грн в місяць. Кожному з цих знедолених керівників підприємств. Один раз не треба пообідати чи повечеряти в ресторані в місяць. І це так страшно для них і накладно, що вони вважають, що цю тисячу не потрібно віддати пенсіонерам? В той час я впевнений, що вони приховують значно більше. 
 
Друге питання, сьогодні ЄСВ платиться не з усієї зарплати, а з зарплати в розмірі 55 тис грн. От людина отримала 1 млн 300 тис, з 55 тис він заплатив 8 тис, а з решти він не платить ні копійки. Він отримує ці гроші уже безпосередньо готівкою і, я так розумію, допомагає всім тим, хто офіційно отримує 3723. Що ми запропонували? Отримуєш мільйон? Не питання, але з усієї суми, будь ласка, плати, а не з 55 тис. Адже чиї це гроші? Пенсіонерів. В чому тут несправедливість?
 
Тепер третє питання. Ми говоримо про базу оподаткування, базу сплати внесків ЄСВ. До пенсійної реформи вона складала 25 мінімальних зарплат. Зараз — 15. Ми дали можливість висвітлити зарплати. Було 48 тис тих керівників підприємств, які показували мінімалку, а зараз — 84. Тобто люди не хочуть виходити на світ божий. Як це зробити? Значить треба збільшувати базу для сплати ЄСВ, тому що це знов таки пенсії наших пенсіонерів. 
 
Якщо брати в цілому, виходить, що підприємець платить ПДВ, військовий збір, буде збільшено все?
 
— Ви не праві. Давайте зупинимось. Хто платить ПДВ? Ми з вами коли купуємо товар, не підприємець. Коли ми говоримо про податок на доходи фізичних осіб, хто його платить? Ми з вами, тому що з нашої з вами зарплати йдуть відрахування в різні бюджети: державні, місцеві і так далі. Коли ми говоримо про ЄСВ, то це страховий внесок. Нас з вами страхує роботодавець. Ми приносимо йому прибуток, він платить нам зарплату і він нас страхує. Це його святий обов'язок — 22%. Для порівняння, в Литві — 25%, в Хорватії — 28%.
 
У нас найнижчий відсоток ЄСВ для наших підприємців. Ми знизили його з 38% на 40% в 2016 році (до 22% — ред.). Пенсіонери віддали 65 мільярдів для нашого бізнесу. Вони вправі вимагати адекватної реакції від цього ж самого бізнесу? Чи дехто може літати ледь не кожного місяця закордон відпочивати, в той час коли 1497 грн мінімальна пенсія. Нормально людям спиться?
 
 
 
Пенсія передбачає, що на таку суму можна прожити, а на цю суму прожити навряд чи вдасться. 
 
— Знаєте, який образ у нашої країни вимальовується, на жаль? Те, що людина бачить, коли сідає в таксі на євроблясі.
 
 
Так зараз вже не можна таксистам працювати на євробляхах.
 
— Це після того, як закон прийняли, а до того можна було. Він не платить жодного податку, тому що ще й в тіні працює, ні касового апарату, нічого немає, і він везе пасажира і матюкає владу за погані дороги. От така взаємозалежність. Треба з чогось починати. Треба розуміти, що відповідальність повинна бути у кожної людини. 
 
 
Фахівці взагалі називають розмір нинішніх пенсій геноцидом.
 
— Але ж давайте тоді зробимо наступний крок. Якщо ми кажемо, що ці пенсії низькі, то значить нам треба збільшити доходи Пенсійного фонду, щоб платити більше. Коли ми ставимо питання: давайте, щоб доходи зросли, причому намагаємося оподаткувати найбагатших, що ми чуємо? "Та ви що? Ми помремо!" От пенсіонер за 1500 грн не помре, а той, хто отримає 100 тис, помре. 
 
 
Ви хочете відповідальність за несплату посилити?
 
— А як же інакше?
 
 
Вона раніше була декриміналізована.
 
— Давайте будемо говорити прямо. От коли в нас ситуація з аліментами. Жінка залишається з дитиною, а йому нема чим платити. Як тільки заборонили полювання, виїзд закордон, водіння автомобіля, за цей період знаєте скільки вони заплатили? 4 млрд 100 млн грн. Виявляється, гроші є, тільки за рахунок того, що посилили відповідальність. А тут в чому проблема?
 
 
За календарний рік надходження до Пенсійного фонду збільшаться на 10 млрд грн?
 
— Так, якщо законопроект буде ухвалено.
 
 
Ми почули думку заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, який підтримує підприємців. Власне, він питає: якщо ЄСВ буде переглянуто, то що від цього матимуть ті підприємці, які будуть платити більше?
 
— Під час доопрацювання законопроекту ми внесли пропозицію, щоб зняти обмеження з виплати пенсій для тих людей, яким пенсія призначена за законом про загальнообов'язкове пенсійне державне пенсійне страхування. Не суддям, не прокурорам, не держслужбовцям, а виключно по закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Це дійсно було б адекватною відповіддю на зняття.
 
Якщо ми всю заробітну плату робимо базою для сплати ЄСВ, то відповідно пенсія також має бути нарахована з усього внеску, який людина платить. Ми готові на такий крок, абсолютно. Тому що в даному випадку, на мій погляд, це абсолютно адекватно. Ми більше платимо, значить ми повинні більше отримувати. В цьому і є принцип соціальної справедливості. Ми до цього готові і в цьому ніякої проблеми немає.  
 
 
Що змінить пенсійна реформа з 1 січня? Яких змін чекати українцям?
 
— Власне кажучи, з 1 січня — це не зовсім пенсійна реформа. Це реалізація тих рішень, які були прийняті в 2018 році щодо перерахунку пенсій військовослужбовцям. Ми вносили законопроект, який мав переглянути принцип нарахування пенсій цій категорії наших людей, але ми тоді не знайшли підтримку в ряді силових відомств. Тоді нас підтримала тільки Служба безпеки України. Інших переконати нам не вдалося, тому урядом було прийнято рішення про підвищення пенсій в рамках старого закону.
 
Причому це підвищення носило поетапний характер. З 1 січна 2018 року в середньому пенсія виросла на 1,5 тис грн і з 1 січня 2019 року вона має вирости ще на 750 грн, а з 1 січня 2020 року — ще на 750. Таким чином, за два роки планувалося, що пенсії у наших військових зростуть вдвічі, виходячи з того розміру пенсій, який в них був. І ми послідовно це завдання виконуємо.
 
А от реально пенсійна реформа має запрацювати з 1 березня 2019 року, коли почнеться автоматичний перерахунок пенсій, щорічний, за формулою, яка не залежить від того, вибори в країні чи не вибори. Відповідно до цієї формули, а вона передбачає зростання на 50% індексу інфляції і 50% зростання середньої зарплати, ці коефіцієнти складаються, множаться на 3764 і перераховуються пенсії. 
 
Слухати повну версію.