Експертка спростувала тезу про шкідливість для ЄС антиросійських санкцій

Експертка спростувала тезу про шкідливість для ЄС антиросійських санкцій

Негативний вплив на економіку ЄС антиросійських санкцій є мінімальним. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Ввечері” за підсумками круглого столу “Санкції проти Росії: як втримати європейську єдність?” розповіла аналітикиня Центру «Нова Європа» Тетяна Левонюк.

“Вплив санкцій на економіку країн Європейського союзу не такий великий, як про це кажуть політики. В 2014 році за офіційними джерелами Євростату, також ми використовували дані низки національних статистичних агенцій країн-членів ЄС, продукція, яка була заборонена до експорту в Російську Федерацію, складала всього 0,3% від експорту країн-членів ЄС у треті країни.  І загалом за період 2013-2017 рр. експорт до Росії впав лише на 2,3%. Ми навіть порахували, що це 3 чашки кави для кожного жителя Євросоюзу”,— зазначила аналітикиня.

За її словами, за час, протягом якого діють санкції, країни ЄС переорієнтували свій експорт на інші ринки.

“Аргументом, який озвучувався під час нашого круглого столу, є те, що коли брати окремі фірми чи бізнес-асоціації, то вони дійсно страждають від санкцій. Але цей аргумент не такий вагомий і не є показником загального тренду. Добре, можливо в Іспанії і страждали від того, що вони не могли експортувати яблука до Російської Федерації, але за період санкцій кожна країна зуміла диверсифікувати свій експорт і за рахунок перекриття і виходу на інші ринки навіть це показник 2,3% нівелюється”, — підкреслила вона.

Нагадаємо, ЄС запровадив щодо Росії санкції через агресію на Донбасі та окупацію Криму в 2014 році. Відтоді дію цих санкцій продовжують.

Раніше повідомлялося, що ЄС, ймовірно, додасть до санкційного списку дев'ять осіб, причетних до проведення 11 листопада так званих "виборів" на окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

Слухати повну версію.