КВУ: ми отримали перший прецедент, коли людина, винна в підкупі виборців, опинилася у в’язниці

КВУ: ми отримали перший прецедент, коли людина, винна в підкупі виборців, опинилася у в’язниці

На Одещині засудили жінку на 5,5 років позбавлення волі за неодноразовий підкуп виборців. Яке значення це рішення має для політичних партій, і чи знизиться активність брудних технологій під час президентської та парламентської передвиборчих кампаній, в ефірі"РанокПРО" розповів Олексій Кошель, голова правління Комітету виборців України.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

 

Олексій Кошель зауважив, що проблема підкупу на парламентських і місцевих виборах залишається однією з головних. Вирок Кілійського районного суду Одеської області став першим судовим рішенням, згідно з яким особа, винна в неодноразовому підкупі виборців, потрапила до в’язниці.

"Ми отримали перший прецедент, коли людина, винна в підкупі, опинилася у в’язниці, – наголосив експерт. – До цього були десятки прикладів, коли порушників притягували до відповідальності, але це була адміністративна відповідальність, тобто штраф, або відповідальність у вигляді умовного терміну. Нам не вистачає десятків і сотень прецедентів, коли за підкуп люди отримували реальну відповідальність. Якщо у кожному районі з’явиться один-два прецеденти, то для інших політиків і їх штабів не буде спокуси використовувати цю брудну технологію".

При цьому Олексій Кошель переконаний, що немає потреби знімати партію з виборів за доведені факти підкупу.

"Це було б занадто жорстким покаранням, і я не думаю, що подібні прецеденти є (у світі – ред.), – пояснив він. – Тому що якщо відкуп відбувається у маленькому містечку, навряд вказівку дає лідер партії або центральний штаб. Очевидно, що це технології, які використовує місцеве партійне керівництво".

Експерт додав, що зазвичай партії від подібних випадків відхрещуються, але висновків не роблять. Хоча, не переконання Олексія Кошеля, самим партіям пішло б на користь проведення "чистки політичних рядів".

"Для окремих політичних сил надзвичайно важливо очищатися від подібних персонажів, які займаються брудними технологіями. Тому що хтось може докупити 20 голосів на місцевих виборах, а в результаті  репутаційний скандал і серйозний репутаційний удар отримує уся політична партія", – роз’яснив експерт.

Олексій Кошель звернув увагу на те, що брудні технології не обмежуються прямим підкупом у вигляді грошової винагороди за голос виборця.

"На непрямі факти підкупу реакція (суспільства – ред.) набагато м’якша. В нас стало нормою повсякденного життя, коли на виборах або між виборами політик роздає паски з партійною символікою. Розносять пакунки з гречкою, консервами, піклуються про молодих батьків, встановлюють для них дитячі майданчики. Ми сприймаємо це як благодійність, а насправді це форма підкупу!" – наголосив експерт.

Нагадаємо, Кілійський районний суд Одеської області виніс вирок мешканці Кілійського району за неодноразові підкупи виборців, засудивши її до 5,5 років ув’язнення, а також позбавлення права займатись діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом.