Вибори до ОТГ, де діє воєнний стан, провести неможливо — Парубій

Вибори до ОТГ, де діє воєнний стан, провести неможливо — Парубій

Через воєнний стан вибори до об’єднаних територіальних громад десяти областей провести неможливо.

Про це сказав голова Верховної Ради Андрій Парубій на Форумі місцевого самоврядування.

"Ми провели детальні консультації з Центральною виборчою комісією, комітетом Верховної Ради, юридичним відділом Верховної Ради і дійшли до спільного розуміння, що на сьогодні проведення виборів неможливе, бо цей процес уже був перерваний, він має починатися спочатку", — сказав Парубій.

У коментарі Суспільному голова громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська, яка, зокрема, досліджує виборчий процес, повідомила, що запровадження воєнного стану порушило процедуру проведення виборів до об’єднаних територіальних громад.

"Виборчий процес є безперервним, і на якомусь етапі він був перерваний, і частково кандидати не змогли зареєструватися. Була призупинена агітаційна виборча кампанія, територіальні виборчі комісії не працювали у тому режимі, який необхідний для забезпечення виборчого процесу. Відновлення виборів з середини кампанії неможливе, тому що є строки, які визначають тривалість виборчого процесу, є Конституція, яка визначає, що законами України можуть регулюватися виборчі процедури та виборча кампанія як така", — зазначила Айвазовська.

Нагадаємо, 29 листопада Центральна виборча комісія ухвалила рішення про скасування виборчого процесу в об'єднаних територіальних громадах 10 областей України, в яких введено воєнний стан.