Ганна Гопко: Наше завдання — змінити негативний інформаційний образ Донбасу

Ганна Гопко: Наше завдання — змінити негативний інформаційний образ Донбасу

В кулуарах Верховної Ради 4 грудня  о 14:00 відкриється виставка «Донбас: перепрочитання образу», яка має на меті розвінчати міфи російської пропаганди про те, що регіон завжди був у російській сфері впливу. В ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Зранку” народний депутат України, голова комітету з закордонних справ Ганна Гопко розповіла про виставку.

Ведуча: Тамара Гусейнова

Хто є ініціатором виставки?

— Хотіла б сказати, що Український інститут національної пам’яті під керівництвом Володимира В'ятровича тісно співпрацює з комітетом з закордонних справ, з Верховною Радою, де постійно відбуваються їхні виставки. Зокрема, недавно до 85-роковин вшанування пам’яті жертв Голодомору теж була виставка для іноземців “Ми пам’ятаємо — ми сильні”, де з архіву показували всі документи. Зараз також є співпраця між Українським інститутом національної памяті і Центральним державним архівом, а також з галузевими державними архівами, СБУ і документи з Донецької області.

Чому зараз важливо проводити такі виставки?

— Як і в радянські часи теж відбувалася пришвидшена совєтизація українського Донбасу і якраз через архівні документи, фотографії показати, що і в 20-30-ті роки минулого сторіччя, що на Донбасі також відбувалася величезна боротьба за Україну і було дуже багато патріотів, яких більшовики розстрілювали, відправляли до Сибіру, так само як постраждав Донбас під час Голодомору, по-суті геноциду.

Зараз в нашому суспільстві, зважаючи на окупацію Російською Федерацією Донбасу, а Верховна Рада прийняла закон, в якому чітко визнала, що Росія є агресором і ми зараз чітко  говоримо не про ДНР/ЛНР, а про російські окупаційні війська, але питання, що робити з Донбасом. Тут важливо чітко розуміти, що ми маємо знати історію боротьби українців за Донбас. Не зважаючи на російську окупацію Донбасу, питання відновлення територіальної цілісності все одно буде. Це один з наших топ-пріоритетів тому нам треба показати, що доля Донбасу як частини України. Але там дуже багато людей, які розуміють, що Донбас — це Україна.

Хто займався таким штучним насадженням, що Донбас ніколи не був частиною України?

— Насправді сурковська пропаганда зараз і комуністична пропаганда в часи Радянського союзу особливо не відрізняються, за винятком того, що зараз за допомогою інтернету є можливість швидше і якісніше охоплювати ширшу аудиторію. Наше завдання — змінити негативний інформаційний образ Донбасу. Я, спілкуючись з різними послами, зокрема, Бельгії, Німеччини, дізналася, що раніше вони навіть видали книгу про бельгійські компанії на Донбасі. Тобто Донбас був перехрестям різних індустріальних традицій: Бельгія, Німеччина, Італія, які мали свої заводи і працювали там ще в минулому сторіччі. Це теж важливо показати. 

Слухати повну версію.