Необхідно створювати такий тиск, щоб Росії було вигідніше відпустити моряків, ніж втримувати — політолог

Необхідно створювати такий тиск, щоб Росії було вигідніше відпустити моряків, ніж втримувати — політолог

Необхідно створювати такий тиск, щоб Росії було вигідніше відпустити українських військовополонених моряків, ніж утримувати їх, переконаний політолог Олег Саакян. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Україна. Сьогодення".

Ведучий:

Сергій Стуканов

"Потрібно розуміти, що моряки — обмінний фонд. До цього вони будуть максимально використані як інструмент пропаганди, тобто як черговий аргумент, який можна використати завдяки своїм пропагандистським медіа. Росія від самого початку почала давати власні інтерпретації подіям. Ми бачили відео, на яких моряки дають свідчення з папірця або з суфлера, вони фактично читають, що їм потрібно прочитати", — зазначив Олег Саакян.

"Відразу ж хотів би звернутись до всіх українців з тим, що люди, які потрапили в полон, вони мають говорити все, аби залишить живими, щоб повернутися на батьківщину. Відповідно наше завдання залишатися спокійними і не використовувати їх слова для того, щоб або переконуватись в чомусь, або навпаки героїзувати когось. Бо навіть слова, які можуть звучати приємно для нас, потрібно сприймати з холодним розумом", — наголосив політолог.

Олег Саакян також пояснив, що Україні потрібно за допомогою міжнародного співтовариства, за допомогою української дипломатії та інших країн створювати умови, в яких Російській Федерації буде вигідніше відпустити, ніж втримувати українських моряків.

"Російській стороні абсолютно все одно на позицію міжнародних організацій, міжнародного співтовариства. Єдина організація, яка на сьогодні може технічно або тактично допомагати, це Червоний Хрест, який може використовувати посередницьку функцію для того, щоб покращити перебіг цієї ситуації з їхнім утриманням, так званим "судовим процесом". Себто, на жаль, міжнародні інституції не мають прямого дієвого інструменту для того, щоб змусити Російську Федерацію. У такому випадку нам залишається виключно тиск. Тобто створення за допомогою міжнародного співтовариства, за допомогою української дипломатії та інших країн умов, в яких Російській Федерації буде вигідніше відпустити, ніж втримувати", — прокоментував Саакян.

На цю тему : Червоний хрест обіцяє допомогти захопленим Росією українським морякам — Клімкін

Нагадаємо, 26 листопада Парламент запровадив воєнний стан на частині території України, який триватиме 30 діб. Воєнний стан запроваджується у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

25 листопада у районі Керченської протоки прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили також відкрили вогонь, внаслідок чого шестеро українських військових зазнали поранень. Кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" з екіпажами були доставлені в Керч.

За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
30 листопада всіх українських моряків, заарештованих київським районним судом окупованого Сімферополя, відправили до Москви.
 
Прослухати повну версію розмови.