Продан каже, що з'явився на допит в НАБУ, САП заявляє про його відмову від показів

Продан каже, що з'явився на допит в НАБУ, САП заявляє про його відмову від показів

Колишній виконувач обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан заявив, що у визначений день та час з'явився на допит в Національне антикорупційне бюро. 

Про це він написав у Фейсбук.


За його словами, він повернувся до України, після чого представники САП вручили йому повістку на допит.

"Виконуючи вимоги закону, у визначений день та час з'явився в НАБУ. На даний час скористався правом, передбаченим статтею 63 Конституції України, оскільки звернувся до слідчого з проханням надати мені для ознайомлення матеріали справи, щоб розуміти, у чому і на якій підставі мене звинувачують", — написав Продан.

Він також додав, що отримав матеріали справи і домовився із представниками НАБУ про зустріч наступного тижня.

Продан зауважив, що не збирається "залишати територію країни чи уникати спілкування з представниками правоохоронних органів". 

Водночас у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що детективи НАБУ допитали Продана під процесуальним керівництвом прокурора САП у кримінальному провадженні щодо незаконного збагачення, але він відмовився від надання показів на підставі статті 63 Конституції України.


"Підозрюваним та його захисниками не надано жодних підтверджуючих документів щодо поважності причин його відсутності на території України, в тому числі й про проходження лікування та неявок на виклики до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", — повідомляє САП.

Згідно з інформацією САП, сьогодні відомство звернулося до Солом’янського районного суду міста Києва із клопотанням про обрання Продану запобіжного заходу у виді тримання під вартою із можливістю внесення застави у сумі 89 млн. грн., що відповідає сумі ймовірного незаконного збагачення.

Нагадаємо, Спеціальна антикорупційна прокуратура надіслала повістку колишньому виконувачу обов'язків голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану з вимогою з'явитися до слідчого 15 листопада.

Після цього у САП заявили, що Продан не з’явився на виклики до прокуратури для проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні. Екс-керівнику ДФС  заочно оголосили про підозру у незаконному збагаченні.

Мирослав Продан написав у Facebook, що не виключає, що слідчі органи ведуть "певну гру з метою дискредитувати його та оголосити у розшук і безпідставно та бездоказово зробити винним". За його словами, 7 листопада, вже перебуваючи у клініці за кордоном, він дізнався від адвокатів, що САП надіслала повістку з вимогою з'явитись до слідчого.

Як повідомлялося, генеральний прокурор Юрій Луценко у серпні заявив, що передав до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури частину матеріалів кримінального провадження, що стосуються виконувача обов’язки голови Державної фіскальної служби Мирослава Продана. Йдеться про розслідування випадків контрабанди, які, ймовірно, допустили підлеглі керівника Державної фіскальної служби.

22 листопада Мирослав Продан заявив, що повернеться в Україну впродовж тижня.