ЄСПЛ зобов'язав Росію надати інформацію про українських моряків — Ліщина

ЄСПЛ зобов'язав Росію надати інформацію про українських моряків — Ліщина

Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію надати інформацію щодо українських полонених моряків.

Про це повідомив заступник міністра юстиції України, уповноважений з питань Європейського суду з прав людини Іван Ліщина на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, цю інформацію уряд Росії має надати до наступного понеділка.

"У відповідь на заяву уряду України щодо захисту прав захоплених Росією моряків, Європейський суд з прав людини, відповідно до Правила 54 Регламену зобов'язав Росію надати інформацію щодо: захоплення моряків та юридичних підстав їхнього утримання; місця їхнього утримання; спричинених поранень та наданої медичної допомоги", — написав Ліщина.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. У ФСБ Росії заявили про порушення українськими кораблями кордоні і підтвердили затримання українських військових. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі.

29 листопада стало відомо, що Київський районний суд окупованого Сімферополя заарештував на два місяці 24 українських моряка, яких захопили російські спецслужби в районі Керченської протоки. Арештовані моряки потрапили в СІЗО Сімферополя, окрім поранених, які могли залишитися в Керчі.

Пізніше у деяких ЗМІ з'явилася інформація про вивезення моряків з Криму. Наразі невідомо місце їх перебування.