Воєнний стан в Україні: особливості режиму в Маріуполі, Сумах та Сєвєродонецьку

Воєнний стан в Україні: особливості режиму в Маріуполі, Сумах та Сєвєродонецьку

В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" журналісти регіональних філій суспільного мовника підготували спеціальні включення та розповіли про особливості воєнного стану у Маріуполі, Сумах та Сєвєродонецьку.   

Суми

Введення воєнного стану майже не вплинуло на жителів Сумщини, повідомив  журналіст Сумської редакції Українського радіо Бориc Майоров.

Якогось підвищеного ажіотажу та панічних настроїв не помічено від слова “взагалі”, хоча у жителів Сумщини виникає багато питань з приводу, наприклад, введення чи не введення комендантської години. Ще багатьох хвилює питання, чи потрібно буде з собою постійно носити документи”, — зазначив Борис Майоров

За словами губернатора Сумської області Миколи Клочка, буде заборонено без документів знаходитись в прикордонній зоні, заборонено аеро-фото-відео-зйомку без погодження з військовими частинами ЗСУ та Національної гвардії

“Ми вводимо часткове обмеження продажу алкогольних напоїв: з 23:00 до 6:00, крім того заборону продажу алкогольних напоїв людям у військовій та правоохоронній формі. Крім того буде введена заборона на полювання на прикордонних територіях та проведення сільськогосподарських робіт поблизу державного кордону без відповідного дозволу з 18:00 до 6:00”, — повідомив Микола Клочко.

Сєвєродонецьк

У Луганській області Із введенням воєнного стану мало що змінилося. Як зазначив журналіст Сєвєродонецької редакції Українського радіо Олександр Марченко, більшість заходів, які впроваджуються в інших регіонах, на кшталт створення мобільних блок-постів та переведення силовиків на посилений режим служби, в регіоні  вже впроваджено давно.  

“Як жартують в поліції, посилюватись нема куди. Щоправда для декого зміни дійсно настали, зокрема для підрозділів ДСНС. Їх також перевели на посилену службу і скасували відпустки, відносно цивільних, то вони воєнного стану майже не відчувають. Принаймні повідомлень про це відчувають. Якоїсь паніки в місті я н спостерігав, черг до банкоматів, банків, обмінників майже немає. Підвищеного попиту на продукти першої необхідності не бачив. Також зазначу, що пункти пропуску вздовж лінії розмежування працюють в штатному режимі”, — зазначив Олександр Марченко.

Маріуполь

У Маріуполі всі підприємства та об’єкти інфраструктури працюють в звичайному режимі. Ніякої паніки немає. Про це розповів Українському радіо секретар Маріупольської міської ради Степан Махсма.

“Всі мешканці працюють на благо України тому ті зміни, які передбачені указом про військовий стан, більшою мірою впроваджені під час антитерористичної операції та операції об’єднаних сил і нічого особливого в Маріуполі не відбувається”, — зазначив він.

За словами редактор радіо “Приазов’я”Віктора Грамматікова, правоохоронні органи активізували боротьбу зі злочинністю.

“З 26 листопада посилили службу поліцейські. На блок-постах перевіряють документи, перевіряють транспорт. Поки порушень не було зафіксовано. Збільшена кількість мобільних патрулів і блок-постів, посилено заходи з вилучення незаконного обігу зброї та наркотиків”, — розповів Віктор Грамматіков.

 

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. У ФСБ Росії заявили про порушення українськими кораблями кордоні і підтвердили затримання українських військових. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі.

Після захоплення спецпризначенцями Росії українських кораблів в Азовському морі президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан

26 листопада Верховна Рада запровадила воєнний стан у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

Слухати повну версію.