НАЗК повернуло державі кошти, які партії отримували із порушенням закону — Корчак

НАЗК повернуло державі кошти, які партії отримували із порушенням закону — Корчак

За весь час діяльності Національне агентство з питань запобігання корупції повернуло державі півтора мільйона гривень.

Про це повідомила під час брифінгу член НАЗК Наталія Корчак.

За її словами, за другий і третій квартал цього року державі повернуто 300 тисяч гривень внесків, які політичні партії отримували із порушенням закону.

"Основні порушення стосуються отримання внесків від фізичних та юридичних осіб, а також спонсорів. Згідно з законом, максимальна сума внеску на підтримку партії від фізичної особи протягом року не може перевищувати півтора мільйона гривень, від юридичної — 3 мільйони", — сказала Корчак.

Прослухати

Як зазначив у коментарі Українському радіо аналітик комітету виборців України Денис Рибачок, партії стали прозорішими, адже зобов'язані щоквартально подавати в НАЗК детальні фінансові звіти. Але, за його словами, проблема в тому, що НАЗК обмежене у ресурсах та в часі, аби перевірити звіти партій. Він також переконаний, що у "законодавстві є чимало "прогалин", які партії й використовують".

Прослухати

Відповідно до законодавства, НАЗК контролює дотримання обмежень щодо фінансування політичних партій, своєчасність подання звітів партій про майно, доходи, витрати, а також розподіляє кошти держбюджету на  фінансування статутної діяльності політичних партій.