Росія відмовилася від скайп-зустрічі через події в Азовському морі — Геращенко

Росія відмовилася від скайп-зустрічі через події в Азовському морі — Геращенко

Росія відмовилася від проведення скайп-зустрічі Тристоронньої контрактної групи, де повинна була обговорюватися агресія в Керченській протоці.

Про це повідомила віце-спікер Ради і представник України на переговорах в Мінську Ірина Геращенко у Фейсбук.

За її словами, зустріч ініціювали спільно з ОБСЕ. На ній мало обговорюватися питання негайного звільнення українських моряків і повернення Україні незаконно захоплених судів, а також розблокування навігації для українських та іноземних суден в Азовському морі і деескалація напруженості.

"Російська сторона цинічно відмовилася від такой скайп-зустрічі. Це друга поспіль відмова Росії сідати за стіл переговорів і відповідати на питання щодо агресії", — написала Геращенко.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. У ФСБ Росії заявили про порушення українськими кораблями кордоні і підтвердили затримання українських військових. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі.

Після захоплення спецпризначенцями Росії українських кораблів в Азовському морі президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан.

26 листопада Верховна Рада запровадила воєнний стан у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.