Вартість посилок з-за кордону зросте на третину — експерт

Вартість посилок з-за кордону зросте на третину — експерт

Голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповів, як ухвалені Верховною Радою зміни до податкового законодавства вплинуть на українців, зокрема, скільки доведеться переплачувати, замовляючи товари закордоном.  
 
Ведуча: Тетяна Малишева
 
Ухвалено бюджет на наступний рік. Що чекає далі на українців? Чи будуть далі позитивні зрушення. І що з ухваленого може негативно вплинути на українців?
 
— З позитивних зрушень, можна сказати, що бюджет прийнятий вчасно. Ми мали практику багатьох попередніх років, коли бюджет приймали, м’яко кажучи, під завісу всіх можливих і неможливих термінів. Цього разу Рада разом з урядом спрацювали оперативно і бюджет був прийнятий вчасно.
 
Відносно позитивних змін, немає чого відзначити, навпаки, є певні негативи, які несуть бюджетні зміни. Це пов'язано з підняттям певних акцизів і рент, які так чи інакше відіб'ються на роздрібній ціні товарів і послуг. 
 
Із негативу, ви маєте на увазі те, що купують українці закордоном, тобто це поштові надходження? Що нас зараз чекає?
 
— Так, один з негативних чинників, який зараз активно обговорюється в соцмережах — це зменшення безмитного порогу ввезення товарів у вигляді поштових відправлень. На сьогодні він існує у розмірі 150 євро, а хочуть знизити до 100 євро в одному поштовому відправленні. Це дуже багатьох обурює і в якійсь мірі потурає фізичних осіб-підприємців, тому що є такий собі дисбаланс: залишається норма 150 євро для юридичних осіб, а для фізичних осіб зменшено до 100 євро. 
 
 
Давайте візьмемо конкретний приклад. Якщо ми замовляємо, скажімо, кросівки в США, нехай вони коштували там 150 дол, скільки вони коштуватимуть українцеві і чи вигідно буде таким чином робити покупки?
 
— Якщо вартість товару приблизно 150 євро, то потрібно буде ще заплатити 45 євро податків, це не зважаючи на витрати на поштового оператора. Тобто, товар подорожчає приблизно на 30-35%. Це вдарить по гаманцях українців. Разом з тим, якщо ми звернемо увагу на існуюче законодавство в Європі, то там справді є обмеження, навіть менше ніж у нас — 22 євро, однак, по-перше, європейський ринок — не є ринком однієї країни, а всього ЄС. По-друге, пропозиція на європейському ринку альтернативних товарів, які можна імпортувати, а можна знайти на ринку ЄС, дуже відрізняється від українського. Нам знайти альтернативу якимось кросівкам українського товаровиробника майже неможливо. 
 
Це не смертельно, але неприємно. Мені здається, що це далеко не найперше, що треба було видозмінювати в частині оподаткування. Якщо подивитись інші пропозиції щодо внесення змін до державного бюджету, то, наприклад, пільга на етиловий спирт для парфумерної галузі, в мене викликає тільки сумнів і сміх.  Є й інші сумнівні моменти, коли піднімаються акцизи, на рівень, менший, ніж сьогоднішня інфляція в Україні, і в той же час потураються права простих українців.
 
 
Слухати повну версію.