Книжка "Це теж зробила вона" доводить, що дівчата можуть все — видавниця Омельяненко

Книжка "Це теж зробила вона" доводить, що дівчата можуть все — видавниця Омельяненко

Про книжку "Це теж зробила вона" та як найяскравіше й осібніше презентувати видатних українок, проговорити і зрушити дискримінаційні історичні та сучасні дискурси в програмі "Культура.Live" розповіла співзасновниця  видавництва "Видавництво", керівниця проекту "Це зробила вона" Лілія Омельяненко.

Ведучі:

Андрій Любіч, Людмила Ляхевич

Розкажіть про ваш проект?

— Перша книжка вийшла під назвою "Це зробила вона". Загалом, у два видання увійшло понад 100 історії українок, які створили щось вагоме. Десь рік тому ми почали рухатися в бік цього проекту, шукати ілюстраторів, авторів, та почали відкривати українок. За пів року до старту ми проводили конкурс ілюстрації, які показували ще донедавна заборонені для жінок професії. Цим, ми хотіли привернути увагу до цього питання.

Яка мета цього видання?

— Ці книжки є мотиваторами для дівчат, які хочут займатися будь-якою професією в своєму житті. Ми хотіли показати, що в нашій історії є багато жінок, просто ми про них не знаємо. Також, ми прагнули продемонструвати успішні приклади тих жінок, які домоглися успіху майже в будь-яких професіях. У книгах йдеться  про жінок від часів княгині Ольги до наших сучасниць. Стать не має бути перешкодою, щоб бути успішною в тій чи іншій професії. Книжка "Це теж зробила вона" доводить, що дівчата можуть все.

Яку інформацію про героїнь ви висвітлювали?

— В першу чергу, нам хотілося, або було більше історії самої героїні та як вона досягла успіху. Читач має розуміти з тексту, чому саме ту чи іншу героїню ми обрали для книжки. Хоч в кожного автора й був власний стиль написання, але наші літературний та науковий редактори домоглися, аби книжка читалася легко та зберігала історичну точність.

Де можна придбати книжку?

— Зараз в нас діє передзамовлення, адже отримали тільки невелику частину. Основна партія має бути десь в середині грудня. Замовити кожен може на сайті нашого видавництва.

Чи були ситуації, коли ви щось змінювали під час проекту? Де ще можна зустріти ці книжки?

— Так, адже коли ти задумуєш масштабний проект, маєш бути готовим до форс-мажорних ситуацій. Було таке, що ми змінювали ілюстратора чи автора під час роботи, або готували більше героїнь, проте через відсутність тексту чи ілюстрації вони не були включені до остаточних видань. Завдяки нашим партнерам, перше видання було частково передане в бібліотеки. Сподіваюся, що так буде і з другим виданням.

Нагадаємо, презентація книжки "Це теж зробила вона" відбудеться сьогодні о 17.00 в Музеї імені Богдана і Варвари Ханенків.

Фото взяте з ФБ видавництва "Видавництво", на сторінці якого ви можете зареєструватися на захід.

Прослухати детальніше можете за посиланням