ЄС готує спільну заяву щодо ситуації в Азовському морі — Йозвяк

ЄС готує спільну заяву щодо ситуації в Азовському морі — Йозвяк

Країни-члени Європейського Союзу готують спільну заяву щодо ситуації із захопленням Росією українських моряків у Керченській протоці.

Про це повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у Twitter.

"28 країн ЄС працюють над спільною заявою щодо Азовського моря і Керченській протоці",  написав він.

За його словами, деякі країни Євросоюзу розглядають можливість запровадження подальших санкції проти Росії.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.

Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Москва звинувачує українських військових у порушенні кордону. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
Після цих подій президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан.
 
26 листопада парламент запровадив воєнний стан на частині території України, який триватиме 30 діб. Як заявив у сесійній залі президент Порошенко, воєнний стан запроваджується у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.