Дослідження: 62% українців читали бодай одну книжку за рік

Дослідження: 62% українців читали бодай одну книжку за рік

62 відсотки українців читали бодай одну книжку за рік. Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження "Ukrainian Reading Publishing Data 2018". Як читачі змінюють книжковий ринок України, в ефірі програми "Культура.Live" розповіли  співзасновниця громадської організації "Читомо" Оксана Хмельовська і заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

Ведучі:

Андрій Любіч, Людмила Ляхевич

"За нашим опитуванням, 62 відсотки українців читали бодай одну книжку за рік. Що стосується мовного питання, то якщо раніше люди надавали перевагу читанню російською мовою, то на сьогоднішній день, читачам не принципово, якою саме мовою читати книжки. Трішки виріс інтерес до читання, стало читати книжки саме більше молоді. Якщо говорити про жанри, то наші читачі більше чекають на детективи, жіночі романи та фентезі", — розповіла Хмельовська.

За її словами, нині є попит на історичну літературу, видавці це помітили й почали випускати такі книжки.

"Якщо говорити про найбільш популярні видавництва, то ними стали "Ранок", "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га", "Клуб сімейного дозвілля", "Видавництво Старого Лева", "Фоліо". Топ-5 письменників, яких читають українці котрий рік очолила Ліна Костенко, яку читають 6 відсотків опитаних, на другому місці Сергій Жадан з 4 відсотками, на третьому місці Оксана Забужко — 2,6 відсотка, на четвертому місці Юрій Андрухович з 2,4 відсотками та закриває топ-5 Люко Дашвар, яку читає 2,3 відсотка респондентів", — додала представниця організації "Читомо".

У свою чергу, Михайло Міщенко зауважує, що на популярність читання книжок впливає рівень культури населення.

"Дуже мало відсотків не купує книжки через нестачу коштів, більшості все-таки просто не цікаво їх читати. Як показують наші дослідження, чим вищий рівень культури, ти частіше люди читають. Люди молодшого віку надають перевагу україномовній та українській літературі", — пояснює він.

Зараз, за його словами, збільшується ринок української книги, такий інтерес виникає й через політичну ситуацію.

"Високий відсоток читачів продовжують обирати класику, що звідчить про попит на серйозну літературу. Згідно з опитуванням, 34 відсотки респондентів читають сучасні детективи, 32 відсотки читають класику, 24 відсотки фентезі та фантастику, 23 відсотки читають психологічну літературу, 19 відсотків читає фахову та бізнес літературу, 12 відсотків читає триллери та жахи. Якщо говорити про гендерний розподіл, то більшість жінок надають перевагу любовним романам, літературі для дітей та сучасним детективам. Чоловіки ж більше читають детективи, фентезі та фантастику", — зазначив Міщенко.

Фото взяте з ФБ Читомо, де ви можете переглянути повні результати дослідження

Прослухати детальніше можете за посиланням