На борту захоплених Росією кораблів ВМС України були співробітники СБУ — Грицак

На борту захоплених Росією кораблів ВМС України були співробітники СБУ — Грицак

Голова Служби безпеки України Василь Грицак підтверджує інформацію про перебування співробітників військової контррозвідки СБУ на борту кораблів ВМС України, які були атаковані та захоплені російською стороною у Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

За інформацією прес-служби, офіцери української спецслужби виконували службові завдання з контррозвідувального забезпечення підрозділу ВМС України.

"Понад чотири роки російської агресії українські військові контррозвідники перебувають на передовій пліч-о-пліч із бойовими побратимами ЗС України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби. І так буде завжди. "Здивування" окремих офіційних осіб Росії щодо присутності співробітників СБУ на борту кораблів зовсім не свідчить про відсутність такої практики в органах контррозвідки країни-агресора", — йдеться у повідомленні.

Згідно з даними СБУ, проти двох українських катерів і малого буксира росіяни застосували "шість "ФСБшних" і чотири військово-морські плавзасоби, а також бойові вертольоти та літаки ВКС Росії"

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.
 
Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
Натомість російська сторона заявила про порушення українськими кораблями кордону. У Кремлі інцидент в Азовському морі назвали "дуже небезпечною провокацією".
 
За словами уповноваженої Росії з прав людини Тетяни Москалькової, у Керченській протоці було затримано 24 українських моряка.
 
Після цих подій президент України Петро Порошенко закликав парламент запровадити воєнний стан.
 
26 листопада парламент запровадив воєнний стан на частині території України, який триватиме 30 діб. Як заявив у сесійній залі президент Порошенко, воєнний стан запроваджується у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській областях і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

На фото УНІАН — Василь Грицак.