Франція засудила застосування Росією сили проти українських кораблів

Франція засудила застосування Росією сили проти українських кораблів

Міністерство закордонних справ Франції висловило глибоке занепокоєння з приводу "серйозних морських інцидентів, що сталися між Росією й Україною в Керченській протоці".

Про це йдеться у повідомленні міністерства у Фейсбук.

"З того, що нам відомо на цей час, ніщо не виправдовує такого застосування сили з боку Росії", – йдеться в заяві.

Франція також вимагає від Росії якнайшвидше звільнити утримуваних українських моряків і повернути захоплені кораблі.

Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру. Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.
 
Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
Натомість російська сторона заявила про порушення українськими кораблями кордону. У Кремлі інцидент в Азовському морі назвали "дуже небезпечною провокацією".
 

Вночі 26 листопада на засідані РНБО підтримали пропозицію у зв’язку з ситуацією в Азовському морі запровадити в Україні воєнний стан.