Інцидент в Азовському морі: Генштаб ЗСУ оприлюднив радіоперехоплення переговорів екіпажу кораблів Росії

Інцидент в Азовському морі: Генштаб ЗСУ оприлюднив радіоперехоплення переговорів екіпажу кораблів Росії

Генштаб Збройних сил України заявляє про перехоплення переговорів російського командування з екіпажем прикордонних кораблів Росії під час інциденту в Керченській протоці.

Генштаб оприлюднив відео цих переговорів у своєму офіційному каналі Youtube.

У ЗСУ заявляють, що радіоперехоплення є "фактологічним доказом цілеспрямованої агресивної ескалації ситуації у Чорному та Азовському морях відповідно до вказівок військового та військово-політичного керівництва Росії".

          УВАГА! У відео використовується нецензурна лексика

Російська сторона не коментувала оприлюднення цього відео, але в цілому в ситуації в Азовському морі звинувачує українську сторону у вчиненні провокації. 
 
Нагадаємо, 25 листопада кораблі Військово-Морських Сил ЗС України — два малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" — здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Як повідомили у ЗСУ, всупереч міжнародним угодам прикордонні кораблі Росії здійснили агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України — російський корабель здійснив таран українського рейдового буксиру.  Російські сили відкрили вогонь, внаслідок цих дій шестеро українських військових зазнали поранень.
 
Українські кораблі захопили спецпризначенці Росії. Згодом стало відомо, що захоплені кораблі перебувають в Керчі. 
 
Натомість російська сторона заявила про порушення українськими кораблями кордону. У Кремлі інцидент в Азовському морі назвали "дуже небезпечною провокацією".
 
 
Вночі 26 листопада на засідані РНБО підтримали пропозицію у зв’язку з ситуацією в Азовському морі запровадити в Україні воєнний стан. Сьогодні Верховна Рада має розглянути це питання.