Бюджет 2019 року було прийнято, аби транш МВФ надійшов ще цього року — фахівець-економіст

Бюджет 2019 року було прийнято, аби транш МВФ надійшов ще цього року — фахівець-економіст

Бюджет 2019 року було прийнято, аби транш МВФ надійшов ще цього року, переконаний фахівець з економічних питаньЛюбомир Шавалюк. В ефірі Українського радіо в програмі "Економ-варіант" він прокоментував новий бюджет, зазначивши, чи є в ньому прихований дефіцит.

Ведучий:

Сергій Сулим

За новий бюджет проголосували ще до 1 грудня. Чи можна розцінювати це позитивно?

З одного боку, так. З іншого боку, потрібно розуміти, чому депутати проголосували за новий бюджет ще до 1 грудня. Це відбулось для того, щоб гроші з Міжнародного валютного фонду встигли надійти ще цього року, аби закрити ті проблеми, які має бюджет станом на сьогодні, до кінця року. Коли почнеться новий рік, почнуться нові проблеми і потрібні будуть нові гроші, новий транш, а це не відбудеться душе швидко.

Детальніше — Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2019 рік

Тобто, на вашу думку, суто через МВФ депутати так оперативно спрацювали?

— Так.

Чи є загроза, що після отримання траншу, бюджет "роздують"? Чи означає те, що, якщо вже прийняли бюджет, то розширювати його не будуть?

— Доцільніше говорити про те, що відбудеться ще до 2019 року. Зазвичай в грудні, якщо є гроші, то витрачається все, що можна, і в надмірних сумах. Тому є загроза, яка полягає в тому, що, якщо гроші МВФ надійдуть в грудні, то можна буде хвилюватися, що станом на 1 січня казна буде пуста. І тоді проблеми з 1 січня 2019 року почнуться автоматично. В бюджеті закладено певний дефіцит, і його потрібно ще якось профінансувати.

Цього року основна проблема була в зовнішніх запозиченнях, тому що ми не знали, чи прийдуть гроші МВФ і чи розмістить уряд єврооблігації. Наступного року буде проблема з внутрішніми запозиченнями.

Читайте також: Бюджет на 2019 рік не спрямований на розвиток — експерт

Коли говорять, що бюджет на 2019 рік реалістичний та збалансований, згадуєш, що так говорили і про бюджет 2018 року. Але цього року ми мали неприємну тенденцію недовиконання бюджету через занадто оптимістичні цифри, які закладали в бюджет в сфері надходжень. В бюджеті на 2019 рік немає занадто оптимістичних показників?

В цілому, показники відносно адекватні.Я орієнтуюсь по трьох ключових показниках: це співвідношення реальної суми ВВП та інфляції, а також приріст доходів і приріст видатків.Якщо номінальний ВВП зростає швидше, ніж доходи і видатки, то ризики обмежені. В бюджеті 2019 року закладені показники ВВП, доходів і видатків приблизно однакові.

На цю тему: Найбільший плюс бюджету-2019 в тому, що він ухвалений вчасно — експерт

Чи варто було починати медичну реформу, якщо в державу немає грошей?

— Варто. У бюджеті і цього року, і попередніх років добре фінансуються ті напрямки, в яких розроблені реформи і які активно реалізуються. Щодо медичної реформи процеси йдуть, але не можна сказати, що вони розвиваються достатнім темпом.

Чи є ознаки, що в новому бюджеті є прихований дефіцит?

— Прихований дефіцит, звісно, є, але сказати, що він відіграватиме ключову роль в наступному році, я б не сказав.

Нагадаємо, 23 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила закон про державний бюджет України на 2019 рік.

Прослухати повну версію розмови.